23948sdkhjf

Kul er hastigt på vej ud i kulden

Vedvarende energikilder godt i gang med at blive verdens foretrukne kraftværk
Den grønne omstilling er i fuld gang, og vedvarende energikilder fortrænger med hastige skridt kul som verdens foretrukne kraftværk.

Det fremgår af energisektorens grønspættebog, World Energy Outlook, som Det Internationale Energiagentur (IEA) i dag udgiver - en analyse, som hvert år kortlægger verdens energiforbrug og sætter det i relation til internationale energi- og klimamål.

Rapporten understreger desuden, at Danmark ligger lunt i svinget i forhold til at levere de løsninger, som er afgørende for den grønne omstilling, konstaterer Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

- Rapporten bekræfter til fulde det indtryk, jeg har fået fra mine rejser til lande som Indonesien, Indien, Kina og USA. Den grønne omstilling er i gang, og der er en enorm interesse for gode, grønne, danske løsninger, som danske virksomheder kan levere. Det skal vi udnytte, og jeg er glad for, at vi med regeringens eksportstrategi for energiteknologi har fået en stærk ramme for den fortsatte indsats, siger energi,- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Fortsat prisfald på vedvarende energi
World Energy Outlook peger desuden på, at vedvarende energi fortsat vil blive billigere. Siden 2010 er prisen for sol- og vindenergi faldet med henholdsvis 70 procent og 25 procent, og tendensen forventes at fortsætte – både inden for solenergi og hvad angår landvind og havvind.

- Landvind har i mange år været konkurrencedygtigt. Nu er vi også tæt på i forhold til havvind, hvor vi tog et stort skridt sidste år med Kriegers Flak-udbuddet og i år med Ørsteds nulstøtte-bud i Tyskland. Det viser mig, at vi er på rette vej, siger Lars Chr. Lilleholt.

Ifølge World Energy Outlook vil den fortsatte udbygning af vedvarende energi i stigende grad være markedsbaseret og foregå via konkurrencebaserede udbud.

I mange lande har udviklingen af vedvarende energi i årtier været baseret på forskellige støttesatser og særordninger, hvor den enkelte teknologi har haft sine egne særlige vilkår. Dette var også tilfældet i Danmark indtil i år, hvor regeringen og Dansk Folkeparti indgik en aftale om en ny støtteordning til vedvarende energi, hvor sol og vind nu skal konkurrere på lige vilkår, påpeger ministeriet.

God generalprøve
- Det bekræfter mig i, at tiden så småt er ved at være løbet fra de gamle, håndholdte støtteordninger for forskellige typer vedvarende energi. Ikke kun i Danmark, men over hele verden. Jeg er derfor også meget glad for, at vi med vores nye udbudsmodel får en god generalprøve på, hvordan vi kan lade teknogierne konkurrere mod hinanden om at levere mest mulig grøn energi til forbrugerne, inden vi skal implementere en ny energiaftale, bemærker Lars Chr. Lilleholt.

Igen i år fremhæver World Energy Outlook betydningen af de store vækstøkonomier for den grønne omstilling. I lande som Kina og Indien forventes energiforbruget at stige voldsomt frem mod 2040, og de spiller således en afgørende rolle, hvis den grønne omstilling skal lykkes. Rapporten fokuserer på den fortsatte udbygning af vedvarende energi, men fremhæver også betydningen af øget energieffektivitet.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078