Vindscanner kan gøre vindmøller mere effektive, billigere og lettere
Risø DTU har udviklet WindScanner, som ved hjælp af laserinstrumenter kortlægger vindforhold, og dermed bane vejen for større, lettere og mere effektive vindmøller
- Risø DTU har været forrest i udvikling og anvendelse af windscannere, og det glæder os, at forskningsfaciliteten nu bliver en del af den kommende fælles-europæiske forskningsinfrastruktur, så vores viden og erfaring kan komme de øvrige EU-lande til gode. Vi regner også med selv at få styrket vores kompetencer på området, når vi på den måde intensiverer vores dialog med andre vindforskere og virksomheder, siger Henrik Bindslev, direktør for Risø DTU.
Projektet koster mellem 335-447 mio. kr. og efter planen kommer vindscannerne i marken fra 2013
Måler vindforhold gør udnyttelse af vindenergi mere effektiv
Risø WindScanner er et system af særlige lasermåleinstrumenter, såkaldte Lidars, Light detection and ranging, som skyder laserstråler op i luften. De rammer partiklerne i luften og reflekteres tilbage til Lidaren, som analyserer refleksionerne og giver information om vindforholdene i atmosfæren.
Lidars bruges også til at måle den såkaldte grænselagshøjde, dvs. til at bestemme hvor højt oppe i atmosfæren grænselaget når på det givne tidspunkt, hvilket har betydning for vindmøllernes drift. Desuden bruges vind-Lidars til at beregne vindens øjeblikkelige hastighed og retning og luftens turbulens i møllers rotorplaner og i mange højder op gennem atmosfæren. Til én Risø WindScanner bruges 3 sådanne vind lidar systemer, og de gør det muligt at lave en tredimensionel kortlægning af vindforholdene.
Denne form for fjernmåling vinder mere og mere frem, fordi man på den måde kan opnå en yderst detaljeret kortlægning. Det betyder, at vindenergiens potentiale udnyttes mere effektivt. Desuden kan vindmølleproducenterne få vigtige oplysninger om de forhold, vindmøllerne udsættes for, så de kan dimensionere vindmøllerne korrekt i forhold til hvor de skal stå.