Flere kommuner siger blankt nej til vindmøller: De støjer
På den naturskønne limfjordsø Mors skal der ikke være noget susen fra store vindmøllevinger. Der skal være ro.
Paradoks Samtidig med at flere kommuner sætter en stopper for landvind, viser en rundspørge at største delen af landets byrådskandidater siger ja til flere vindmøller. Læs mere om det her: |
Det har kommunalbestyrelsen besluttet, og derfor skal der ikke flere landmøller op på øen. Og når gamle landmøller bliver pillet ned, skal der heller ikke nye op.
- Nu her skal vi selvfølgelig satse på solceller. 40 hektar med solceller giver lige så meget som seks af de store vindmøller. Det burde vi godt kunne finde et sted til på Mors, siger formand for Teknik og Miljøudvalget, Meiner Nørgaard (DF) til DR P4 MIdt & Vest.
Men solceller kan komme til at koste dyrt, vurderer Dansk Energi.
- Hvis vi i stedet for landvindmøller skulle sætte solceller op, ville det lige i øjeblikket i forhold til Energistyrelsens teknologikatalog blive cirka 30 procent dyrere, siger chefkonsulent hos Dansk Energi, Kristine Grunnet.
I det hele taget bliver omstillingen fra sort til grøn energi dyrere, når kommuner nægter at sætte nye landvindmøller op. Men Kristine Grunnet oplever, at flere kommuner er negative overfor landmøller.
- Der er ikke nogen tvivl om, at landvind i dag er den billigste vedvarende energikilde, og det er ærgerligt, hvis man fra kommunalt plan prøver at sætte en stopper for den udvikling, siger hun.
Men på Mors er økonomi ikke den eneste afgørende faktor.
- Der er en generende støj til naboer, og jeg synes rent faktisk, at vi er nødt til at tage det alvorligt, siger Meiner Nørgaard.
Her vil de ikke have vindmøller Her har de stoppet - eller ønske at stoppe - udbygningen med vindmøller.
Kilde: Dansk Energi |