23948sdkhjf

Japan ser på damvarmeteknologi i Nordjylland

Japansk fjernvarmenet skal baseres på danske løsninger.

Japan vil gerne have mere vedvarende energi i sin varmeforsyning. Derfor var en delegation af japanske energieksperter i sidste uge i Danmark for at hente inspiration fra den danske fjernvarmeforsyning.

Resultatet af besøget skal munde ud i en række anbefalinger til, hvilken teknologi man bør bruge i Japan. Anbefalingerne sendes til den japanske udgave af EUDP.

Det var House of Energy med base i Aalborg der tog i mod den japanske delegation.

- Besøget er kommet i stand via den danske ambassade i Tokyo, som jeg gennem de seneste 3 år har arbejdet tæt sammen med om delegationsbesøg. Fælles for de to dage var at det var en gruppe meget interesserede og spørgelystne gæster. De havde alle en teknisk baggrund og spurgte meget ind til alt. Derfor brugte vi også meget mere tid alle steder end forventet, fortæller Hanne Skovby fra House of Energy.

Oplæg & Halmværk
Den japanske delegation startede ud med en række oplæg fra forskellige danske virksomheder med ekspertise inden for fjernvarmen. 

- Poul Alberg fra AAU gav et oplæg om 4. generations fjernvarme i Danmark og om hvordan vi er nået dertil, hvor vi er i dag. Formiddagen sluttede med Anders Andersen fra EMD, der fortalte om deres software, som kan bruges til at følge værkers produktion og fordelingen mellem forskellige produktionskilder - og også til at følge udbud og efterspørgslen i hele Danmark, fortæller Hanne Skovby.

Torsdagen bød også på besøg hos Øster Hornum Fjernvarme, hvor driftsleder Jan Møller stod klar til at byde velkommen og fortælle om værket, der udelukkende drives med halm.

- Vi fik en grundig rundtur i hele produktionen og gæsterne spurgte meget interesseret til alle detaljer lige fra, hvor meget sådan en halmballe vejer (5-600 kg) til hvor mange af byens husstande, der får varme fra værket (93%) og meget mere, fortæller Hanne Skovby.

Damvarme & solvarme i Dronninglund
Om fredagen havde House of Energy sat tid af til et besøg hos Dronninglund Fjernvarme, der med solfangeranlæg i størrelse XL og damvarmelager er et glimrende udstillingsvindue for dansk fjernvarmes formåen. 

Her fik japanerne indblik i, hvordan et forbrugerejet a.m.b.a arbejder. Derudover blev de præsenteret for solvarmekonceptet af Leo Holm fra Arcon Sunmark og de muligheder, der er for lignende anlæg i Japan.

Sidst men ikke mindst var Niels From fra Planenergi hidkaldt for at fortælle om de fire forskellige typer af damvarmelagrings-teknologier, der findes. 

- Det er dejligt at give vores virksomheder mulighed for at vise verdensklasse fjernvarmeteknologi frem for rådgivere til den japanske regering. Jeg er sikker på at de er med til at påvirke udviklingen i Japan, da Japan ser meget til Danmark, når det gælder udvikling af bæredygtig fjernvarme. Og fører det til direkte salg af dansk fjernvarmeteknologi er målet nået, siger Hanne Skovby fra House of Energy.

 

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089