23948sdkhjf

AffaldPlus gør klar til ORC-anlæg

Ligeså snart handlen med Seas-NVE er i hus, stikkes spaden i jorden.

AffaldPlus vil købe Sorø Fjernvarme af Seas-NVE, men det har ikke været helt let at få lov til.

Selskabets ejerkommuner har været skeptiske, men nu ser det ud til, at det lysner forude.

For & imod
Sorø Kommune har fra start været positivt stemt for ideen og har allerede stillet en lånegaranti på 182 millioner kroner, der skal sikre købet, opførelsen af et nyt biomassefyret ORC-anlæg, etablering af ledningsnet og renovering af eksisterende anlæg.

De øvrige ejerkommuner Slagelse, Ringsted, Faxe, Vordingborg og Næstved Kommune har til gengæld været ramt af sund skepsis.

Og det forstår man også godt hos AffaldPlus.

- Når vi laver så stor en investering, så er det en specialopgave. Og skal den løses for Sorø Kommune så skal det gøres, så de andre kommuner ikke økonomisk bliver belastet af det, forklarer Niels Damgaard, kommunikationschef hos AffaldPlus.

Det har især været i kommunerne Faxe og Vordingborg, at politikerne har stillet sig på bagbenene.

- I den første behandling i Faxe og Vordingborg sagde de nej, men vi blev så inviteret til at komme og fortælle om projektet. De skulle bare lige være helt sikre på, at købet ikke på nogen måde udgør en risiko for dem. Og det gør det ikke, siger Niels Damgaard, der forventer at få det sidste ja til projektet den 30. november.

Her holder Vordingborg Kommune nemlig som den sidste kommune møde om sagen.

Et aldrende værk
Når AffaldPlus for den nette sum af 25 millioner kroner køber Sorø Fjernvarme erhverver man sig både produktion og forsyningen til 2500 husstande.

Men det er et værk med nogen år på bagen, hvorfor AffaldPlus også ved overtagelsen straks går i gang med at opføre et helt nyt værk.

- Der ligger i forvejen en projektgodkendelse på opførelsen af et ORC-anlæg, så den kører vi videre med. For når elproduktionstilskuddet bortfalder i 2019, vil det blive voldsomt meget dyrere at producere på de to gaskedler, man har i dag – vi har regnet os frem til en prisstigning på 3.500 kr. for et standardhus om året, forklarer Niels Damgaard.

Den prisstigning kan AffaldPlus altså afbøde ved at opføre ORC-anlægget, hvor brændslet er billigere end gassen.

- Vi forventer at kunne fyre med park- og haveaffald fra vores egne genbrugspladser. Det skal dække tre fjerdedele af brændselsbehovet og så må vi købe resten. Gaskedlerne reduceres til kun at bruges som spidslast, siger Niels Damgaard.

Klar, parat, byg
Når alle ejerkommunerne har vendt tommelen op ad, så står Affaldplus i den grad klar til at gå i gang.

- Vi forventer at købet kommer i stand inden årsskiftet og hurtigt herefter går vi i gang med det nye anlæg. Vi havde jo håbet på, at vi på nuværende tidspunkt for længst havde skrevet under på købsaftalen, siger Niels Damgaard.

Det betyder altsså der skal gang i myndighedsbehandlingen af projektet, og så skal selskabet til at kridte udbuds-skoene af.

- Vi har slet ikke kigget på den del endnu. Det er jo begrænset hvor meget vi har kunnet gøre uden en underskrift, siger Niels Damgaard.

Forsinkelsen af planerne betyder at AffaldPlus ikke helt kan være klar med det nye anlæg pr. 1. jnauar 2019, men Niels Damborg fortæller at man vil arbejde hårdt for at reducere perioden med varmeprisstigningen i starten 2019.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156