23948sdkhjf

Heliacs nyudviklede solfanger lader vente på sig

Mens man venter på byggetilladelsen testes prototyperne endnu engang.

Tidligere på året varslede virksomheden Heliac etablering af et fuldskala anlæg af sin nyudviklede solfanger ved E.Ons kraftvarmeværk i Lendemarke på Møn.

Sådan virker solfangeren

Heliacs solfanger virker som et stort brændeglas.

Solfangerens linse består af en fokuserende plastfolie, der klæbes på en glasplade.

Solens stråler fokuseres gennem glasset ned på en varmeveksler, der sidder to meter bag glasset, hvor der også løber et rør med en varmebærende væske.

Heliac har brugt et par år på udviklingen af solfangeren, der består af overvejende danskproducerede komponenter.

Det var tilbage i juni måned, at Henrik Pranov fra Heliac kunne fortælle, at man havde alt klar til opførelse og idriftsættelse af det 2 MW store anlæg. Den kommunale godkendelse manglede. Og så kunne byggestarten ellers gå 1. oktober.

- Vi afventer stadig byggetilladelsen, da der har været lidt usikkerhed om en kloakledning under marken, hvor vi skal bygge. Vi forventer at få tilladelsen inden for et par uger og går derefter i gang, fortæller Henrik Pranov her med udgangen af november.

Prototyperne på banen igen
At man lige mangler det sidste, betyder ikke at Heliac sidder med hænderne i skødet og selvom man egentlig var færdig med test og prototyperne, så man altså valgt at hente dem frem igen.

- Vi har sat nogle prototyper op i Sorø for at få testet så meget som muligt inden vi bygger anlægget i Lendemarke. De forventes idriftsat i næste uge, fortæller Henrik Pranov.

Når engang anlægget installeres i Lendemarke bliver det i forbindelse med det eksisterende varmeværk og det kobles derfor også til den eksistende akkumuleringstank.

Varmeproduktionen fra solvarmeanlægget kommer til at udgøre omkring 22 procent af værkets samlede varmeproduktion.

Den samlede investering i solvarmeanlægget er anslået til ca. 7,2 mio. kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14