Klumme: Hold øje med energieffektiviseringer
Bare lige et godt råd: hold øje med energieffektiviseringer.
Energieffektivisering er øverste punkt på dagsordenen i EU. Det konservative parlamentsmedlem Bendt Bendtsen har således for fået vedtaget en rapport parlamentets udvalg om emnet, og den rapport skal til behandling i parlamentets plenum i løbet af december.
- At spare på energien er den mest omkostningseffektive måde at mindske CO2-udledningen på, siger Bendtsen og fortsætter, Det handler om at gøre vores industrier bedre indstillet på en fremtid, hvor vi i EU ikke længere skal være afhængige af olie og gas fra Mellemøsten og Rusland, og hvor vi sammen skal tage ansvar for at bekæmpe klimaforandringerne.
Det har han ret i, og i denne sag er der et kæmpe potentiale for dansk erhvervsliv og i særdeleshed energibranchen. For netop på området for energieffektivisering, er vi i Danmark helt fremme i førerfeltet.
Det er efterhånden temmelig længe siden, vi fandt ud at udnytte overskudsvarmen fra elproduktionen gennem kraftvarmen og fjernvarmen. Vi sparer massivt på de fossile brændsler på den konto.
Skal se på det store billede hvis man for alvor vil flytte noget
Den model er der god grund til at gentage på EU-plan, for i EU-landene tilsammen går 55 procent af råenergien til spilde, på energiens vej fra kilde, gennem konvertering og raffinering og i slutforbruget, inden vi får den energitjeneste, vi i virkeligheden efterspørger: varme, lys transort m.v. op i den blå luft eller ud som kølevand i floder og have. Et utroligt spild af energi-ressourcer.
EU’s plan er da også at nedbringe dette energispild ved at effektivisere.
Fokus i Bruxelles har været på, at man skal have flere A-mærkede køleskabe, frysere og komfurer.
Men skal der for alvor flyttes om på kolonnerne i det dårlige energiregnskab, så er man tvunget til at se på større perspektiver. Vi er nødt til at få effektiviteten i bl.a. elproduktionen op. Det kan lade sig gøre med fjernvarmen, og en yderligere fordel er, at fjernvarmen også kan integrere sol, vind, geotermi og, måske for mange EU-lande nok så væsentligt, affald.
Det er her i de led, hvor der for alvor skabes energieffektiviseringer, at der er potentiale for dansk erhvervsliv. Ganske enkelt fordi vi har den nødvendige viden og erfaring til at skabe resultaterne.
Men omvendt så er der også stor grund til at være bekymrede for, at energieffektivisering i EU kun kommer til at handle om sparepærer og hårde hvidevarer, mens vi stadig må se på, at der varmes vand til fiskene og lunes skyer for fuglenes skyld. Så hold øje med energieffektiviseringerne. Det er temmelig mange gode grunde til at gøre.
Kilde: Dansk Fjernvarme