23948sdkhjf

HMN og Biofos indvier biogaspark

Nyt anlæg binder produktion og gasnet sammen - og så indeholder det et power-to-gas demonstrations-projekt.

Denne december måned er 160 året for gassens indtog i hovedstaden. I dag koger godt 300.000 københavnere deres kartofler på bygas. En gas, der om få år vil være helt CO2-neutral.

En målsætning, der hjælpes godt på vej af HMN Naturgas og Biofos, når de på fredag den 8. december 2017 indvier en fælles biogaspark på Renseanlæg Avedøre.

Den spritnye biogaspark på Renseanlæg Avedøre binder renseanlæggets biogasproduktion sammen med naturgasnettet. Desuden indeholder den et demonstrationsprojekt, kaldet Biocat, der konverterer overskydende vindmøllestrøm til ekstra naturgas i forsyningsnettet.

Opgraders til naturgasnettet
Renseanlæg Avedøre renser spildevand fra ca. 250.000 københavnere og via den nye biogaspark leveres 2,4 mio. kubikmeter bionaturgas til naturgasnettet om året. Det svarer til, at ca. 1.200 husstande årligt kan varme deres huse op med bionaturgassen fra Biofos.

Den grønne biogas produceres af spildevandsslam i rådnetanke på renseanlægget, og den sendes derefter til HMN’s opgraderingsanlæg, hvor den bliver til bionaturgas. 

I HMN's Opgraderingsanlæg adskilles biogassen i dens bestanddele metan og CO2, hvor den rene metan er med til at gøre gasnettes indhold grønnere.

Opgraderingsanlægget er i øvrigt det første anlæg på Sjælland, der leverer bionaturgas til gasnettet.

Den overskydende CO2 fra opgraderingsanlægget kan anvendes i biogasparkens metaniseringsanlæg.

Power-to-gas
Virksomheden Electrochaea har designet og opført Biofos’ nye metaniseringsanlæg, som er et demonstrationsanlæg opført med støtte fra Forsk-El. Her omdanner mikroorganismer CO2 til metan. Det sker via et elektrolyseanlæg, der omdanner el til brint, altså via power-to-gas-teknologien.

Brint fra elektrolysen blandes med CO2 fra biogassen og sendes igennem metaniseringsanlægget, som indeholder archaea-mikroorganismer. Archaea-organismen har sin oprindelse i Islandske vulkaner, hvor den omdanner brint og CO2 til metan.

Electrochaea har opført anlægget hos Biofos med henblik på en flerårig demonstration af denne teknologi, som kan få global betydning i bestræbelserne på at have afbalancerede energisystemer udelukkende baseret på vedvarende energikilder.

Demonstrationsprojektet, der også går under navnet Biocat, har nu kørt i omkring 1,5 år og været meget succesfuldt.

Gas på slam
Tidligere blev gassen i København produceret på Vestre- og Østre Gasværk og transporteret gennem et stort ledningssystem – først som brændsel i gadelamperne – senere hen som bygas til brug i husholdninger og erhverv.

I dag kommer gassen blandt andet fra renseanlæggene, blandet som det i Avedøre, hvor fra Hofor køber gassen og laver den om til CO2-neutral bygas.

-  Den gode historie om københavnernes gas har fået et grønt kapitel føjet til i de senere år I dag er godt en tredjedel af den gas, som københavnerne koger kartoflerne på CO2-neutral. Det skyldes, at vi tilsætter biogas, der stammer fra vores toiletbesøg og opvaskevand. Slam fra renseanlæg kan nemlig i dag med hjælp fra mikroorganis-mer blive til grøn gas, som vi med lidt teknik tilfører det københavnske gasnet, siger Morten Stanley, der er gaschef hos forsyningsselskabet Hofor.

Hofor forsyner i dag mere end 300.000 københavnere med bygas.

Om indvielsen af biogasparken

Tidspunkt: Fredag den 8. december klokken 11:00-13:00.  

Klokken 11:15 drejer energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, på ventilen til anlægget.

Derefter vil der være korte taler af Hvidovres borgmester, Helle Adelborg, Adm. direktør i HMN Naturgas, Susanne Juhl, Bestyrelsesformand i Biofos, Leo Larsen og CEO i Electrochaea, Mich Hein

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158