Skjern Ådal kan måske slippe for de store elmaster
170 kilometer højspændingsledninger skal efter planen føres fra Idomlund ved Holstebro og ned til den dansk-tyske grænse. Det sker som en del af en samlet milliard-plan, hvor målet er at sende billig strøm fra Tyskland til Storbritannien via Danmark.
Få steder kan slippe for de store elmaster og frithængende højspændingsledninger. På enkelte sårbare strækninger bliver kablerne nemlig gravet ned.
Et af de steder, der er kig på, er Skjern Ådal, siger Christian Jensen, der er chefprojektleder for det statsejede Energinet.dk, som skal udstikke den præcise linjeføring.
- Skjern Å er jo et sted, hvor man i flere år har haft fokus på at få det til at se både naturligt og rigtigt ud. Og det er et sted, som er kendt og har en slags national interesse, siger han.
Hvis der skal graves kabler ned ved Skjern Ådal - frem for at have dem hængende i elmaster - bliver det en dyr affære.
- For man kan ikke bare lægge et kabel ned i åen. Det er noget med lange underboringer under åen, forklarer han.
Et andet eksempel på en sårbar strækning kan ifølge chefprojektlederen være området omkring Ribe by og domkirke.
Planen skaber dog alligevel stor frustration i Vestjylland. Især fordi et stort folketingsflertal i 2008 blev enige om, at det fremover skulle være slut med højspændingsmaster i det danske landskab, men det er kun få steder, at kablerne vil blive gravet ned.
Det er endnu ikke besluttet, præcis hvilke områder der kan få lov at få ledningerne gravet ned.