Teknologisk Institut vil sikre objektiv sammenligning af batterianlæg
Teknologisk Institut arbejder i øjeblikket med tre forskellige projekter, hvor der sættes fokus på stationære batterianlæg koblet på elnettet som strømlagre for vedvarende energi.
Det drejer sig om projekterne Benchmark af nettilsluttede batterianlæg til bygninger (Benchmark), SafeBess og Smile.
I projektet SafeBess skal der udvikles danske anbefalinger til sikker installation og anvendelse af batterianlæg. I projektet Smile handler det om at udvikle, afprøve og demonstrere smart grid teknologier på tre demonstrationsøer Madeira, Orkney og Samsø.
Projektet Benchmark tager sit afsæt i et broget landskab af batterianlæg, hvor det er svært for både professionelle og forbrugere at navigere.
Et værktøj til identifikation
Teknologisk Institut er projektleder på Benchmark-projektet, som er støttet af Elforsk. Installatørernes organisation – Tekniq er blandt partnerne og repræsenterer de fagpersoner, som installerer batterianlæg i private husholdninger og andre boliger.
- Vi får flere og flere spørgsmål omkring batterianlæg fra vores medlemmer. Batterier er et system som ser meget enkelt ud, men som i virkeligheden er meget komplekst. Når Benchmark projektet kommer i mål, giver det vores medlemmer et værktøj til at kunne identificere rette batterianlæg til et givent formål. Denne viden findes ikke i dag, forklarer Søren Rise, chefkonsulent, i Tekniq.
Øvrige partnere i projektet er Lithium Balance, Fronius og Bolius.
Objektiv sammenligning
Målet med projektet er at udvikle en testmetode, som giver en række nøgle-informationer baseret på objektive tests og specialistvurderinger.
På den måde kan købere og fagpersoner sammenligne forskellige batterianlæg for eksempel i forhold til effektivitet ved forskellige belastninger, sikkerhed og forventet levetid.
- Muligheden for at kunne sammenligne batterianlæg på et neutralt grundlag ser jeg som forudsætningen for at kunne handle på dette marked, slutter Søren Rise.
Projektet er støttet af Elforsk og slutter i september 2018.
Artiklen er en del af temaet Energilagring.