23948sdkhjf

Siemens og Statoil arbejder sammen om teknologiudvikling

De to koncerner har indgået en samarbejdsaftale om udviklingen af flydende vindmøller. Prototypen, som i over et år har ligget fortøjet ud for Norges kyst, betragtes som en succes
Siemens er verdens førende indenfor produktion af traditionelle havvindmøller, som står på et fundament på havbunden. Fremover ønsker Siemens også at blive ledende på markedet for flydende vindmøller. Det skal en samarbejdsaftale med Statoil bane vejen for.

Statoil og Siemens har derfor indgået en bred samarbejdsaftale om teknologiudvikling. Aftalens fokus er primært på vindkraft, undervandsteknologi, elektroteknologi og energieffektivisering.

Stabil vindmølle i stærk blæst
I 2009 byggede Siemens verdens første flydende vindmølle, Hywind, for Statoil. Hywind, som har en 2,3 MW turbine ligger fortøjet ud for Norges sydvestlige kyst, og er designet til at ligge på en havdybde på mellem 120 og 700 meter.

- Vinger og maskinhus vejer i alt 150 ton. Toppen af møllen står oven på mølletårnet, der igen står oven på den flydende stålkonstruktion. Hywind står stabilt som en klippe på havet uanset vejrforholdene. Det har vi vist gennem vores test, siger Henrik Stiesdal, teknologichef ved Siemens Wind Power til Business.dk.

En særlig regulering af møllevingerne er med til at stabilisere havvindmøllen, selv i hårdt vejr. Dermed er vejen banet for at opføre de billigere havvindmøller, som drager fordel af at vinden på havets er kraftigere og mere konstant. Ligeledes undgår man konflikter med fiskeri og fugles yngle- og opholdssteder.

- Hywind kan åbne for nye muligheder for udnyttelse af off¬shore-vindenergi, fordi der er langt flere valgmuligheder for vindmøllernes placering end før. Siemens vurderer, at flydende havmøller er et nyt forretningsområde, der er værd at gå efter, siger Henrik Stiesdal.

Stort forretningspotentiale verden over
Med udsigten til at havvindmøller i 2050 skal stå for op mod halvdelen af Europas energi, er der unægtelig et stort potentiale og forretningsområde i flydende vindmøller. Pt. er der parker under opførelse flere steder i Europa og planer på tegnebrættet i Kina og USA.

Succesoplevelserne med Hywind har således givet forventninger om en stor produktion af de flydende stålkonstruktioner i fremtiden fremover.

- Det kan blive et nyt forretningsområde. Efter 2015 vurderer jeg, at de første store flydende vindmølleparker på over 100 megawatt pr. styk kan blive en realitet. Med tiden kan det her blive stort for både Siemens og Statoil. Vi tror på konceptet, slår Henrik Stiesdal fast.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.119