23948sdkhjf

Virksomheder tror på 38.000 nye cleantechjob i Østdanmark

I dag er der 31.800 energi og klimarelaterede cleantechjobs i Ørestadsregionen. De næste 10 år kan antallet mere end fordobles, hvis ambitionerne om et fossilfrit samfund realiseres.
En undersøgelse af job og kompetenceudviklingen i Øresundsregionen foretaget blandt 525 virksomheder indenfor både CO2-svære områder og cleantech viser, at der kan skabes tusindvis af nye jobs årligt, hvis de klimapolitiske målsætninger i Østdanmark og Ørestadsregionen udmønter sig i konkrete tiltag og lovgivning de kommende år.

Den gennemsnitlige årlig jobvækst indenfor cleantech ventes i så fald at ligge på otte procent det næste årti. Vindindustrien forventer den største stigning med hele 19 procent eller 2.300 flere arbejdspladser om året. Biomasseenergi kan blive en anden stor vinder med en forventet jobvækst på 1.900 årligt.

Behov for nye kompetencer[/B]
Væksten på cleantechområdet vil skabe behov for ansatte med andre kompetencer. Det gælder både i cleantechvirksomheder, hvis produktion retter sig direkte mod nedbringelse af CO2-udledning, og i de virksomheder, der traditionelt hører til de mest CO2-udledende.

En række traditionelle jobfunktioner får dermed et helt nyt liv med de nye teknologier. Der planlægges i øjeblikket en stor indsats inden for udviklingen af et sammenhængende intelligent elnet, det såkaldte smart grid, blandt andet som forberedelse til et forventet efterspørgselsboom inden for varmepumper samt el- og hybridbiler. Denne udbygning vil trække medarbejdere fra fx el- og bilbrancherne over i en hel ny teknologisk sammenhæng. Det stiller samtidig krav til ekspertviden.

- Hvis vi skal udnytte regionens potentiale på cleantechområdet, skal vi også sørge for at geare vores forskning og vores uddannelser og arbejdsmarked til de nye miljøudfordringer. Det gælder både i forhold til erhvervsuddannelser og til de videregående tekniske uddannelser, siger Regionsrådsformand for Region Hovedstaden Vibeke Storm Rasmussen.

[b]Regionalt samarbejde nødvendigt

Udnyttelse af vækstpotentialet forudsætter samspil og gennemførsel af de langsigtede klimamålsætninger i Øresundsregionen, herunder klimastrategier og målrettet arbejde i Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne de kommende år.

- Der er god synergieffekt i det her. Analysen giver et opløftende perspektiv på, at cleantech er et område, hvor vi kan opnå flere gode effekter i Øresundsregionen. Vi kan arbejde positivt for miljøet samtidig med, at vi øger beskæftigelsen og profilerer hele regionen som én af Europas fremmeste cleantechklynger, siger Regionsrådsformand for Region Hovedstaden, Vibeke Storm Rasmussen.

Hun bakkes op af sit modstykke fra Region Sjælland.

- Vi vil gøre regionen til et test- og udviklingslaboratorium på energiområdet. Derfor har Region Sjælland og det regionale Vækstforum styrket rammerne for at skabe udvikling i cleantechsektoren. Udviklingen går hurtigt og inden for nogle brancher, er der faktisk tale om regional specialisering, udtaler Regionsrådsformand for Region Sjælland Steen Bach Nielsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094