Amerikansk kul-museum kører på solenergi
Under valgkampen annoncerede Donald Trump, at han ville arbejde på at få den amerikanske kulindustri tilbage på benene – en kurs han stadig fastholder.
Det ser dog ud til, at virkeligheden kommer til at spænde ben for Trumps kul-drømme.
I den lille mineby Benham i staten Kentucky, der i kullets storhedstid husede 3.000 indbyggere, ligger Kentucky Coal Mining Museum, der er et minde om byens storhedstid i kul-alderen og et bevis for, at virkeligheden ser lidt anderledes ud, end Donald Trump ønsker det.
Kulmuseet er nemlig i gang med at installere solpaneler på taget med det simple formål at sænke energiomkostningerne for en af de største el-forbrugere i byen.
Solcellerne er et symbol på statens bestræbelser på at bevæge sig væk fra netop kul som den primære kilde. Det sker i takt med at flere kulkraftværker i Kentucky erstattes af naturgasanlæg.
Det spøjse ved historien er da heller ikke gået ubemærket hen i Benham.
- Det er lidt ironisk eller tilfældigt at man installerer grøn solenergi på et kulmuseum. Men kul kommer fra naturen på samme måde som solstråler, så det ender jo positivt, siger Roger Noe, der som tidligere lokalpolitiker var med til at etablere museet.
Museet har siden åbningen i 1994 haft til huse i en tidligere butik midt i byen, der samtidig har den bedste placering i forhold til at få direkte sollys, hvilket gjorde tagpanelerne til en ideel løsning.
The Southeast Community and Technical College, som ejer museet, forventer at man vil kunne spare op mod 10.000 dollars (omkring 61.500 kr.) om året på energiudgifter.
Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.