Danmark skal sikre Kinas vind- og solkraft
Energistyrelsen skal sammen med det kinesiske Electric Power Planning and Engineering Institute bistå Kina med at etablere et markedsbaseret elmarked, som kan nedbringe det store spild af vind- og solkraft, som ikke udnyttes i dag.
Første skridt er en 2 dages workshop i Beijing den 10.-11. januar, hvor eksperter fra Energistyrelsen, Energinet og Europa-Kommissionen vil videregive danske og europæiske erfaringer med at drive et markedsbaseret elmarked.
Mange nedreguleringer
De kinesiske systemansvarlige gennemførte i 2016 tvungne nedreguleringer af vind- og solkraft-produktionen svarende til 57 TWh.
Med andre ord gik en CO2-fri elproduktion svarende til halvanden gang af det samlede danske elforbrug tabt, fordi den grønne produktion ikke kunne udnyttes i det kinesiske plansystem, hvor kulbaseret strøm ofte har forrang.
Det store tab udgør samtidig en barriere, der kan forsinke de ambitiøse planer for en kraftig udbygning med vind- og solkraft i Kina.
Pilotprojekter i otte provinser
Den kinesiske energiadministration (NEA) igangsatte i sommeren 2017 pilotprojekter i otte provinser med henblik på at etablere et markedsbaseret elmarkedet.
Formålet med pilotprojekterne er at give operationelle og hands-on erfaringer med at igangsætte og drive markedsbaseret el-markeder i forskellige provinser. Projekterne skal løbe til udgangen af 2018.
Erfaringer fra de otte pilotprojekter skal understøtte den kinesiske målsætning om at have markedsbaseret elmarkedet i Kina i 2020.
NEA har udpeget en af Energistyrelsens faste kinesiske samarbejdspartnere, Electric Power Planning and Engineering Institute, til at lede det overordnede arbejde med assistance fra en række supporterende centrale kinesiske aktører.
Workshop i Beijing 10.-11. januar
På baggrund af Danmarks lange energisamarbejde med Kina og omfattende erfaringer med markedsliberalisering og integration af vedvarende energi, har Electric Power Planning and Engineering Institute inviteret Danmark til at bistå med at etablere et moderne markedsbaseret elmarked, der kan nedbringe det store spild af den vedvarende elproduktion.
Som led heri er eksperter fra Energinet og Europa-kommissionens afdeling for energi blevet inviteret til at stå for en to dages workshop i Beijing den 10-11. januar.
Formålet er at bringe de danske og europæiske erfaringer ind som direkte input til den kinesiske energiadministrations arbejde, og workshoppen har karakter af konkret ekspertbistand om emner, som deltagerne tager op under de to dage.
Mere specifikt vil bidraget omfatte erfaringer med etableringen af det integrerede elmarked i Europa, den daglige operationelle drift og processen i forbindelse med elhandel samt institutionelle foranstaltninger mod muligt markedsmisbrug.
Deltagerne på workshoppen er en række af de kinesiske aktører, som er ansvarlige for pilotmarkederne samt det overordnet reformarbejde af det kinesiske el-marked.