23948sdkhjf

Danske vinderprojekter i fælles europæisk samarbejde

Odense, Sønderborg og Vejle deltager med fire af seks vindende delprojekter i et EU-projekt, som skal udvikle klimavenlige løsninger uden at bremse den økonomiske vækst.
Region Syddanmark er projektets tovholder og koordinator. Odense huser to af projekterne, mens Vejle og Sønderborg hver er involveret i to af delprojekterne.

- Det bliver spændende at følge de projekter, der er valgt i Syddanmark. Udveksling og sparring med andre projekter i regioner i Europa kan give en helt ny dimension til klimaarbejdet, siger Carl Holst, regionsrådsformand i Region Syddanmark.

LoCaRe, Low Carbon Economy Region, er navnet på EU-projektet, som via samarbejde mellem seks europæiske regioner de næste to år skal gå nye veje i klimakampen. Projektbudgetter er 32 mio. kr. og involverer regioner i Danmark, Sverige, Italien, Holland samt Spanien og Slovenien.

Vejle og Sønderborgs budgetandel er henholdsvis 1,13 mio. kr. og 675.000 kr. Odense Kommune modtager ca. 361.000 kr. af projektmidlerne og MiljøForum Fyn et beløb svarende til ca. 314.000 kr.

Borgerinddragelse og regional planlægning af energiløsninger
Delprojektet i Vejle Kommune handler om at involvere en landsby, industrivirksomheder og landmænd i fælles initiativer om en klimavenlig regional planlægning med lav CO2-udledning. Det bærende element i projektet er lokal involvering, hvor der genereres ideer og forslag til bl.a. energiløsninger i det åbne land. Projektet skal også at skabe en model for udvikling i landdistrikter og give input til kommende kommunal planlægning. Ud over Vejle Kommune deltager kommuner fra Holland, Sverige, Slovenien og Italien i projektet, som har titlen Local Commitment for Low Carbon Planning and Empowerment in Small Communities.

- Vi ser frem til at gå i gang med det spændende projekt, som vil skabe udvikling og sparring mellem erhverv og landsbyer i det åbne land. Samtidig skal vi samarbejde med fire andre EU-lande, hvilket betyder, at vi får en tredje dimension på, som vil udvikle os såvel nationalt som internationalt, siger Søren Perschardt , formand for Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune

Sønderborgs projekt, European Sustainability Ambassadors, sigter mod at inddrage lærerkræfter, elever og studerende i udtænkning af nye løsninger på klimaudfordringen.

Virksomhedsinddragelse og klimarigtige indkøb på Fyn
Odense Kommune er med i to projekter. Det ene, Volontary Agreements for CO2 Reductions, gennemføres sammen med Miljøforum Fyn og omhandler samarbejde med virksomhederne om at reducere energiforbrug og påvirkning af klimaet.

Det andet, ZEROTRADE, vil skabe dialog mellem hhv. detailhandelskæder, forbrugerorganisationer m.m. for at fremme klimarigtige indkøb og varer. Projektets partnere er fra Italien, Spanien og Slovenien.

- I Odense Kommune er vi rigtig glade for med projekterne at få skabt nye kontakter i Europa på klimaområdet. Her er internationalt samarbejde yderst vigtigt. Jeg er sikker på, at vi i Odense har meget, vi kan bidrage med til det internationale klimaarbejde. Det glæder mig også, at vi sammen med Miljøforum Fyn kan være med til at sætte fokus på virksomhedernes klima og energiarbejde, siger rådmand i Odense Kommune, Jan Boye.

De øvrige involverede regioner er Västra Götaland i Sverige, Asturias i Spanien, Emilia-Romagna i Italien samt Gorenjska i Slovenien og den hollandske Zeeland-region.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094