23948sdkhjf

Dansk firma gør, som Trump ønsker

Der er så stor efterspørgsel på intelligent vandmåling, at den danske vand- el- og fjernvarmemålervirksomhed Kamstrup har startet produktion i USA.

Da den amerikanske præsident Donald Trump for præcis et år siden blev svoret ind som USA’s 45. præsident, skete det blandt andet med et ønske om, at der skulle være mere produktion i USA.   

Præcis det ønske har den danske vand-, el- og fjernvarmemåler virksomhed Kamstrup leveret på. Ved årsskiftet åbnede Kamstrup fabrik i Atlanta, USA, for at kunne servicere det boomende marked for intelligente vandmålere i USA. Hidtil havde al produktion foregået i Stilling i Østjylland. 

- Vi gør, hvad Trump ønsker, men vi gør det uafhængigt af Trump. Vi gør det ene og alene fordi, at det skaber værdi for os, siger senior vice president Lars Bo Kristensen fra Kamstrup.

Han fortæller, at der i øjeblikket er et teknologiskifte undervejs i USA, hvor vandværker og kommuner skifter de gamle mekaniske vandmålere ud med elektroniske målere, der kan følge vandforbruget ned til mindste decimal.

Vi kom ikke til USA på grund af Trump
Kamstrup startede i USA for fire år siden. De første par år gik det langsomt, men de seneste to år er det gået rigtig godt. Omsætningen blev femdoblet i 2016 og tredoblet i 2017. Og i 2018 forventer Kamstrup at fordoble omsætningen endnu engang.

- Vi kom ikke til USA på grund af Trump. Vi kom til USA, fordi det er verdens største marked for vandmålere. Og for vores forretning ser markedet ganske fornuftigt ud, siger Lars Bo Kristensen.

Ifølge underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen er der også ganske godt gang i den amerikanske økonomi lige nu.

- Økonomien går ganske godt. Man kan så spørge, om det er præsident Donald Trumps skyld. Det er nok mere et udtryk for konjunkturer end nye politiske tiltag. Men forbrugernes og virksomhedernes optimisme kan imidlertid ses som udtryk for en tiltro til, at den økonomiske vækst vil fortsætte under præsident Trump, siger underdirektør i Dansk Industi (DI) Peter Thagesen.

Canada frem for USA
En anden dansk virksomhed på vej frem i USA er Henning Larsen.

Den danske arkitektvirksomhed har blandt andet tegnet et universitet i Cincinnati i staten Ohio og et rådhus i Minneapolis.

- Der har været travlt, og vi regner med at gro fortsat, siger partner og direktør Louis Becker fra Henning Larsen.

Umiddelbart er det ikke hans oplevelse, at valget af Trump har haft betydning for Henning Larsens muligheder i  USA. Til gengæld oplever Louis Becker, at der er kommet endnu mere gang i byggeriet i Toronto i Canada, der er i dag er verdens næststørste byggeplads, ifølge Louis Becker. 

- Min oplevelse er, at der kommer virkelig meget byggeri til Canada, som før Trump måske var blevet opført i USA. Canada er opfattet som et mere venligt land at være i, og derfor vælger nogle virksomheder at udvide her frem for i USA, siger han.

Dollarfald gør ondt
Kigger du alene på den samlede danske eksport til USA, er det heller ikke fordi, at den er stormet frem i Donald Trumps tid som præsident.

Særligt i efteråret har eksporten været svagere end i 2016. Det kan umiddelbart virke paradoksalt, når nu den amerikanske økonomi og arbejdsmarked klarer sig godt. Men der er en god forklaring, nemlig at den amerikanske dollar er faldet markant under Donald Trump. Hvor en amerikansk dollar ved Trumps indsættelse kostede lige knap syv kroner, kan den samme dollar erhverves for lidt mere end seks kroner i dag.

Faldet i dollaren betyder, at det er blevet dyrere for de amerikanske forbrugere og virksomheder at købe de danske varer.

- Det kan have ført til, at eksporten ikke har udviklet sig helt så positivt, som man umiddelbart skulle tro, når man ser på økonomien og den store optimisme, som både de amerikanske forbrugere og erhvervsliv har, siger underdirektør i DI Peter Thagesen.

Kilde: DI Business

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094