Varmepumper giver husejere problemer
Flere steder oplever husejere, at varmepumper ikke indfrier forventningerne. Kolde huse og store elregninger kan blive en konsekvens ved forkert proportionerede installationer.
- Vi oplever desværre, at varmepumpeanlæg installeres i ældre huse, hvor den nødvendige isolering ikke er på plads – eller radiatorerne er for små – med voldsomt elforbrug til følge, fortæller Johan Lorentzen fra Energitjenesten, der leverer uvildig vejledning om energibesparelser.
Bør vælge autoriserede installatører
I andre tilfælde er det selve anlægget, der ikke er dimensioneret rigtigt. Når varmepumpen er for lille, eller når slangerne til jordvarmeanlægget er for korte, får anlægget ikke tilført tilstrækkelig med energi. Det betyder, at en elpatron, som kun skal klare spidsbelastninger, når der ikke leveres varme nok, begynder at overtage op til 35 procent af opvarmningen – med en stor elregning til følge. Opvarmning af vand via en elpatron koster ca. tre gange så meget som opvarmning via varmepumpen.
- I sig selv er varmepumper en rigtig god idé, især i moderne huse med gulvvarme, og vi hører derfor også fra mange, der er tilfredse med produktet, men man skal huske på, at en varmepumpe arbejder bedst med ”lunkent” vand, og derfor skal varmefordelingsanlægget være forberedt på, at der ikke kommer radiatorvand rundt med høj temperatur som fra en oliekedel. Små radiatorer i et såkaldt et-strengsanlæg dur for eksempel slet ikke til varmepumper, fastslår Johan Lorentzen.
For at holde øje med forbruget skal der monteres en bimåler, som er let tilgængelig, ellers er det svært at opdage, hvis varmepumpen ikke kører optimalt. Og det bør sælger gøre forbrugeren opmærksom på. Energitjenesten opfordrer til, at man køber sin varmepumpe gennem en autoriseret installatør, som også er medlem af Tekniq eller DS Håndværk, så man på den måde er dækket af en garanti og et ankenævn.