23948sdkhjf

Dansk konsortium vil lave CO2-neutral gadelampe

Philips, designfirmaet Faktor 3, DTU Fotonik og Risø DTU Vind samt flere kommuner arbejder på at udvikle selvforsynende gadelamper.
København, Egedal og Albertslund Kommuner står overfor at skulle skifte armaturer de kommende år, og har derfor stor interesse i de nye gadelamper, som er selvforsynende ved at anvende en kombination af solceller, vindkraft, batterier og LED-lamper. Dermed spares omkostninger til ny kabelføring, når de gamle lysmaster tages ned.

- Kommunerne skal udskifte mange af deres armaturer, fordi de er gamle, og fordi elsekskaberne er i gang med at lægge deres luftledninger ned i. Hvis kommunerne nu kan opstille selvforsynede gadelamper, så sparer de kabellægningen. Derfor håber vi at have den nye gadelampe klar, så den kan komme med i udbuddene om kabellægning, forklarer projektleder Einar Seerup fra arkitektfirmaet Arc Unica til Ing.dk

Pris afgørende for anvendelse
- Målet er at lave et 100 procent CO2-neutralt armatur baseret på solceller, vindkraft og LED-teknologi, beskriver Einar Seerup kort tanken bag konsortiets arbejde.

Økonomien skal være på plads, før arbejdet påbegyndes. Parterne har ansøgt om støtte fra Elforsk-midlerne og afventer nu svar. Er svaret positivt ventes der at gå omkring to år før der foreligger en prototype af lampen.

Kan prisen på den endelige model holdes på et fornuftigt niveau, går der givetvis halvandet til to år yderligere før der foreligger en lampe der kan masseproduceres og oplyse gaderne.

Pænt og brugbart design
Fordelene ved at kombinere flere energikilder taler for sig selv. Den nye gadelampe skal dog både kunne lyse konstant og kraftigt.

- Solenergi kan ikke 100 procent dække vores behov ind, så vi vil prøve at få vind med for at se, om det kan dække resten. Fordelen er også, at man stadig har vind, når der er skyer for solen og om natten, hvor man har brug for lyset, siger Einar Seerup.

Endvidere vil det være et krav, at den påtænkte model – modsat de eksisterende gadelamper med indbyggede solceller – skal overholde kravene indenfor belysningsklasse L2. Lykkes det at opfylde kravene er aftagerne allerede på plads.

- Hvis det virker, vil vi meget gerne være med til at sætte det op. Jeg tror, at det er mere effektivt at kombinere vind med solceller, for vinden er ofte til stede i rigelige mængder, når vi har brug for kunstigt lys, mens det kniber mere med sollyset, siger Albertslund Kommunes direktør for teknik og miljø, Niels Carsten Bluhme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078