23948sdkhjf

Eventyret om Snehvide og de syv små dværge ender her

Brønderslev Forsyning kunne have kørt på sit eksisterende anlæg længe endnu – men grundbeløbets bortfald har tvunget selskabet ud i en investering af de helt store.

INFO

Værket indvies mandag den 19. marts 2018 af blandt andre energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og skatteminister Karsten Lauritzen.

Det nye 330 millioner kroner dyre anlæg, som om føje tid skal levere både varme og strøm til Brønderslev by, erstatter et ganske velfungerende værk.

Det eksisterende værk er faktisk så velfungerende, at forsyningsselskabet sagtens kunne være forsat med at producere på sin 20 MW- elkedel og de syv naturgasmotorer, der af en munter forsyningsmedarbejder er blevet døbt Snehvide og de syv små dværge.

Men grundbeløbets bortfald har sat en stopper for det eventyr.

- Vi har vidst længe, at grundbeløbet ville bortfalde, og så kan man gøre to ting. Forvente at nogen kommer og løser det for en, eller man kan gøre noget selv, siger Poul Vestergaard, varmechef hos Brønderslev Forsyning.

Én vare på hylden
Brønderslev Forsyning har altså valgt det sidste, at gøre noget selv - til trods for at den løsning ligger lidt i den dyre ende.

330 millioner kroner mod de 20-25 millioner kroner, som forsyningen ville stå og mangle om året, hvis man var fortsat med det eksisterende værk efter grundbeløbets ophør.

Men for Poul Vestergaard var det egentligt aldrig en mulighed at fortsætte driften på Snehvide og de syv følgesvende.

- Vi skal kun have en vare på hylden, og det er billig varme. Med det nye værk kan vi holde varmeprisen i ro. Den stiger ikke, men den falder nok heller ikke, siger han.

Snehvide og de syv små dværge tages dog ikke helt ud af ligningen. I fremtiden skal anlægget tilbyde reguleringer ind i elnettet.

Lidt af en attraktion
Det nye anlæg på virksomhedsvej i Brønderslev er allerede, inden det overhovedet er indviet, lidt af en attraktion.

Her kombineres nemlig den koncentrerede solvarme (CSP) og fliskedlerne via et Organic Ranking Cycle-anlæg (ORC) og omsætter energien til både el og fjernvarme.

Anlægget er effektivt  - takket være kombinationen af energiteknologier – og ikke mindst på grund af, at man har suppleret den traditionelle røggaskøling og kondensering med nogle ekstra køletrin med varmepumper. Selve elproduktionenn er baseret på ORC-teknologien, hvor der anvendes oliedamp i stedet for vanddamp til at drive turbinen med.

Anlæggets brug af CSP-solfangere til produktionen af ikke alene varme, men også el, er lidt af et særsyn. CSP-anlægget koncentrerer solens stråler op til 80 gange og opvarmer herved varmetransmissionsolien i rør til 310 grader. Den varme olie sendes til ORC-anlægget, hvor den varme olie omdannes til enten el eller varme.

Geotermi, biogas, overskudsvarme eller flis
Da Brønderslev Forsyning i sin tid skulle vælge, hvordan den produktionsmæssige ramme skulle se ud i fremtiden, og begyndte at shoppe rundt mellem de forskellige teknologier, havde man mange forskellige oppe at vende.

- Vi startede med at kigge på geotermi, men der skulle bruges millioner, bare for at finde ud af, om der er noget at komme efter (Det er der, red.). Så kiggede vi på biogas, men det ville kræve alt gylle i hele Vendsyssel, siger Poul Vestergaard som forklaring på, hvorfor heller ikke biogassen fandt vej til Brønderslev.

Også overskudsvarme fra Nordjyllandsværket var kort oppe at vende, men med en tidshorisont for levering til senest 2026 blev også det valgt fra.

- Det endte med biomasse og vores første tanke var halm, men da vi vidste, vi skulle have ORC blev det ved træflisen, fortæller Poul Vestergaard.

45.000 ton træflis
Biogassen blev altså valgt fra, da man var bange for at tørlægge hele Vendsyssel. Selvom man skulle tro, at situationen er den samme med flis, da der hvert år importeres tonsvis af træflis til de danske varmeværker, så er det faktisk ikke tilfældet her.

Heller ikke selvom anlægget snildt konsumerer 45.000 flis om året.

- Der er masser af flis i Nordjylland. Vi har indgået aftaler med Hededanmark og en del skovdyrkerforeninger, fortæller Poul Vestergaard.

Han behøver derfor ikke ty til flis-import, hvilket er positivt på flere måder.

- Det er lokal flis, vi bruger, hvilket er billigere end importeret flis. Det betyder også, at vi har den mulighed, at vi i samarbejde med Hededanmark kan køre ydelsestest og forbrændingstest på de forskellige træsorter, siger Poul Vestergaard.

På den måde kan man sikre sig, at det kun er den bedste træflis, der brændes af i anlægget.

Vedholdenhed betaler sig
Flisværk med ORC-teknologi blev det altså til – men med et fem kilometer langt solanlæg som appendix. CSP-anlægget er det største af sin art i Danmark og har en samlet kapacitet på 16,6 MW.

Hvorfor det så lige netop endte med at blive et CSP-anlæg, og ikke et af de traditionelle plane solfangeranlæg, forklarer Poul Vestergaard ganske kort og præcist.

- Vi blev simpelthen rendt på dørene af Aalborg CSP, siger han med et smil.

Koblingen mellem CSP-fangere og biomasse er en forholdsvis ny metode, og der var dengang, da Brønderslev Forsyning skulle vælge, intet belæg for, at det skulle kunne virke. De to selskaber troede på ideen og søgte derfor udviklingspenge hos EUDP. Her fik man i første omgang et nej.

- Så blev vi lidt tvære, som man gør i Nordjylland, og så byggede vi et testanlæg selv. En container og to rækker CSP-fangere. Efter de resultater vi endte med der, fik vi 20 millioner af EUDP til den videre udvikling, fortæller Poul Vestergaard.

En af de ting, der er særligt ved CSP-anlægget i Brønderslev er, at den varmeførende væske ikke, som man oftest oplever, er vand, men olie.

- Vi varmer på olie på kraftvarmeværket, så derfor er det også olie, der kører gennem solfangerne, forklarer Poul Vestergaard.

Anlægget har faktisk allerede vist sit værd. Anlægget har en samlet effekt på 16,6 MW, men i sommeren 2017 ramte det 17,3 MW - og det endda i en periode, hvor solen var en sjælden gæst.

Benspænd i 2017
Byggeriet af værket og solfangeranlægget er foregået hen over de seneste par år. Og det er forløbet næsten gnidningsfrit.

- Den dag man ikke bøvler med underleverandører... Det har kostet mange, mange timer, men det har været en god proces, siger Poul Vestergaard, der ganske tydeligt har nydt de mange, mange timer – og bøvlet med underleverandørerne ikke at forglemme.

Der blev dog stukket lidt af en kæp i hjulet, da Energistyrelsen i januar sidste år meldte ud, at et el-produktionstilskud efter VE-loven til biomasseanlæg med ORC-enheder var ulovligt efter statsstøttereglerne i EU og derfor blev ophævet.

Lige netop de støtteregler havde Brønderslev Forsyning lænet sig op ad, da de lavede beregningerne for det nye anlæg.

Så fra at få en støtte på 79 øre pr. produceret kilowatt-time ville man i stedet modtage 15 øre.

Dengang så det da også ud til, at forbrugerne i Brønderslev ville ende med en stigning i varmen på 10 procent.

Dansk Fjernvarme valgte at gå ind i sagen, der berørte tre værker i Danmark, Marstal Fjernvarme, Hillerød Forsyning og Brønderslev Forsyning.

Der er dog ikke kommet nogen løsning på problemet - og i Brønderslev ved Poul Vestergaard ikke rigtig, om han er købt eller solgt.

- Solceller er tilskudsberettigede, men ikke solfangere, selvom vi bruger dem, vi har, til strømproduktion. Vi overholder ikke 94-procentskravet, så vi kan ikke kalde det biomassekraftvarme. Så nu skal vi bevise, om vi er et forgasningsanlæg, men det kræver en forgasningskedel, hvilket vil kræve en ombygning af hele anlægget. Det vil være en meget dyr løsning, siger Poul Vestergaard.

Han priser sig dog lykkelig over, at det ikke ser ud til, at det manglende elproduktionstilskud trækker varmeprisen helt så meget i den negative retning som ventet.

- Men varmen kunne da være blevet billigere, siger han på ægte nordjysk facon.

Ved vejs ende
Den 19. marts 2018 indvier Brønderslev Forsyning sit nye kraftvarmeværk. Det får man hjælp til. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt kommer og klipper den grønne snor. 

Da jeg taler med varmechef hos Brønderslev Forsyning i februar, er man mere end klar til den store dag. Men man mangler lige lidt fintuning. 

CSP-anlægget har været i drift siden julen 2016. First fire på kedlerne, der er leveret af Euro Therm, er for længst overstået og fuld drift en realitet.

- Vi mangler noget spændingstyring, men vi starter med at producere strøm i næste uge. CSP-anlægget har været pillet ud, men vi er oppe at tracke igen. Rent fysisk er de to anlæg bygget færdige. Vi er færdige med 95 procent af byggeriet, fortæller Poul Vestergaard, da han viser rundt i den nye kedelhal, hvor et halvt dusin håndværkere medio februar pusler med at få de sidste ting på plads.

Kedlerne mangler at få påmonteret de karakteriske rød/orange paneler - og så mangler ORC-anlægget at blive sluttet til.

- Det sker i uge otte, og der kobles CSP-anlægget også på resten af anlægget. Indtil nu har det kørt som en separat unit, der kun har leveret til varmen. Nu kobles det på, så det også kan producere strøm, fortæller Poul Vestergaard.

Brønderslev Forsyning er altså ved at være ved vejs ende, og de 4.600 forbrugere kan nu se frem til at få en lidt grønnere varme i radiatorerne. 

Fakta om sol- og biomasseanlægget

  • Dækker op til 90 procent af Brønderslevs energibehov
  • Kan producere 23.000 MWh CO2-neutral el om året svarende til det årlige forbrug i 5.000 danske hjem.
  • Giver en besparelse på 25.000 tons CO2 om året.
  • Består af 40 rækker CSP-solfangere, svarende til fem kilometer med en samlet effekt på 16,6 MW.
  • To fliskedler med en samlet effekt på cirka 2 X 10 MW termisk effekt.
  • Et ORC-anlæg, der kan omsætte 20 MW termisk energi til 4 MW el og 15 MW varme.
  • Et anlæg til køling af røggassen, blandt andet ved hjælp af varmepumper, der giver 6 MW ekstra varme.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102