23948sdkhjf

Hofor har krogen ude efter flere fjernkølingskunder

Linen strækkes derfor til det yderste.

- Sådan lidt citatagtigt vil jeg sige, at det går rigtig godt. Vi får rigtig mange henvendelser fra forskellige ejendomsejere, og så er der jo rigtig meget nybyggeri for tiden, hvor fjernkøling jo er en optimal løsning, siger Admir Omeragic.

Han er forretningskonsulent i Hofor Fjernkøling, der i løbet af de seneste år har fået flere og flere kunder. Det lægger pres på selskabets anlæg. Også fordi kunderne ligger længere og længere væk fra de to kølecentraler i Tietgensgade og Adelgade.

Netop det har fået køleselskabet til at tænke i fjernvarme-baner.

En boosterstation må der til
Hofor Fjernkøling råder over de to kølecentraler i Adelgade og i Tietgensgade. Begge centraler er på hver ca. 20 MW. Kølecentralen i Tietgensgade blev fra start etableret med et havvandskammer. I 2017 blev et nyt havvandskammer taget i brug. Her er installeret et filter og en pumpestation, der er koblet til kølecentralen i Adelgade.

Alle anlæg er godt kørende og hele 99,98 procent af tiden strømmer det kolde vand ud til kunderne. Det ene havvandskammer alene har mere end fordoblet effekten af kølecentralen i Tietgensgade til 46 MW.

Selvom kølecentralerne gør det rigtig godt, så har det altså været nødvendigt for Hofor at etablere en boosterstation med produktion ved Ingerslevsgade.

- Vi har fået nogle nye kunder derude, og når vi får kunder så langt væk, så skal vi tænke lidt anderledes, siger Admir Omeragic og uddyber:

- Kunderne derude skal kobles på det samlede net, men det bliver bare lidt langt derud, og vi skal bruge for meget energi for at få kølevandet så langt uden et større tab.

Boosterstationen fungerer i princippet lige som ved fjernvarme. Den giver simpelthen vandet i rørene et lille boost, så det enten holder på varmen – eller som i dette tilfælde kulden.

Anlægget bliver på 1-2 MW, og i øjeblikket står der et enkelt pumpesæt derude, men der er på sigt mulighed for at udvide med mere produktion, hvis efterspørgslen er til det. Anlægget skal også fungere som reserveproduktion i forbindelse med vedligehold af de eksisterende kølecentraler.

Mange nye kunder
I de senere år er nettet hos Hofor Fjernkøling blevet mere og mere fyldt.

I 2016 omfattede kundeporteføljen 52 kunder, i 2017 blev det til 64 og her med indgangen til 2018 kan Hofor Fjernkøling mønstre 70 kunder, blandt andre Statens Museum for Kunst, det gamle posthus på Købmagergade, Arp Hansens hostel ved Vesterport og ingeniørhuset IDA – bare for at nævne et par stykker. 

Tidligere har Hofor fået tilladelse til at etablere fjernkøling i Ørestaden, Nordhavn og Sydhavn.

- Lige nu er vi godt på vej ud mod nordhavn og Oslo Plads, fortæller Admir Omeragic.

Her bygger Commercial Real Estate Danmark ved Fokus Asset Management et stort kontor-domicil på over 10.000 kvadratmeter

Det betyder, at køle-selskabets 18 kilometer lange køleledninger nok snart laves lidt længere.

- Det vokser jo. Alene på tegnebrættet har vi fire-fem kilometer mere, siger Admir Omeragic.

Men ikke nok med det, så kommer der nok også en dag, hvor der skal en kølecentral - eller to - mere til .

- Hvis man ser historisk på det, hvilket man aldrig må gøre, så kommer der jo en fem til ti kunder på om året. Men det er kunder i forskellige størrelse fra 50-60 kW til 4 MW. Men om et par år, så ser jeg meget gerne, at vi har tre kølecentraler mere, siger Admir Omeragic.

- Vi er altid et par år forud. Det tager lang tid at anlægge, så vi planlægger altid at have lidt ekstra kapacitet, men vi er altså ikke ved at have udsolgt endnu, fortæller Admir Omeragic.

Hofor Fjernkøling har en målsætning om at have 85 MW-kølekunder i løbet 2020 - Med de 70 MW man har i dag, er selskabet allerede godt på vej. 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095