Indere kigger på vind-løsninger i Danmark
Indien er i rivende økonomisk udvikling og vil i følge IEA stå for for 30 procent af den globale vækst i energiforbrrg frem mod 2040.
Den indiske premierminister Modi har derfor sat nogle meget ambitiøse mål, hvor Indien i 2022 vil nå 175 GW vedvarende energi. Det betyder blandt andet, at Indien står over for at skulle fordoble deres vindkapacitet inden 2022 fra 33 GW til 60 GW.
Ud over de eksisterende mål har Indien fået interesse for udvikling af havvind, og man har sat en målsætning om at nå 5 GW kapacitet i 2022.
En ambition, der er næsten fire gange mere end, hvad Danmark har af kapacitet på havvind i dag.
Shopper danske løsninger
En indisk delegation med Secretary Anand Kumar fra det indiske ministerium for vedvarende energi i spidsen besøger i disse dage Danmark for at høre om danske virksomheders ekspertise og med egne øjne at se de danske løsninger.
- På mit besøg i Indien sidste år var interessen for grøn energi og havvind ikke til at tage fejl af. Derfor glæder jeg mig over, at premierminister Modi nu har sendt sine bedste folk til Danmark for at blive klogere på danske omstilling af energisystemet. Forhåbentlig kan vores myndighedssamarbejde resultere i en solid eksport af både knowhow og materiel til indernes grønne vindeventyr, siger Lars Christian Lilleholt.
Indisk begejstring
I den indiske delegation er man positive efter de seneste dages rundrejse i landet med besøg hos flere af de toneangivende aktører inden for vindindustrien.
- Jeg er meget glad for at have set den store udvikling af landvind og havvind i Danmark, som fuldt fortjent er kendt som den globale leder i sektoren. Jeg havde mulighed for at besøge Horns Rev 2 og er imponeret over den vilde teknologiske udvikling og den øgede effektivitet, siger Anand Kumar.
Også energi-, forsynings- og klimaminster Lars Christian Lilleholt har underholdt den indiske delegation. Det skete i går.
Her drøftede man mulighederne for et styrket samarbejde mellem de to lande.
Det skal ske via et 3-årigt strategisk sektorsamarbejde, hvor Energistyrelsen skal yde teknisk bistand for at fremme vedvarende energi, herunder specifikt havvind.