Første kinesiske ordre til Arcon Sunmark
Danske Arcon-Sunmark, der er ejet af VKR Holding, har landet en ordre på et fjernvarmesystem baseret på storskala solvarme.
Omkring 85.000 kvadratmeter ejendom i den tibetanske by Langkazi skal fremover varmes op ved hjælp af solens stråler. Selve solvarmeanlægget får et solfangerfelt på 22.000 kvadratmeter og et damvarmelager på 15.000 kubikmeter. Derudover indgår det i totalentreprisen, at der skal bygges et fjernvarmenet og installeres centralvarme i bygningerne.
Den store ordre er Arcon-Sunmarks første i Kina, og arbejdet går i gang med det samme. Hele fjernvarmesystemet forventes idriftsat allerede i oktober i år.
- De geografiske forhold i Tibet og manglen på energikilder gør dette til en særlig interessant opgave. Her kan vi bidrage til, at borgerne får en stabil og bæredygtig energiforsyning, og det er de lokale myndigheder meget interesserede i, siger Arcon-Sunmarks administrerende direktør, Ole Dalby.
Et marked under opbygning
Kina har et enormt energibehov og derfor en stor miljøudfordring. Samtidig er Kina både verdens største marked for fjernvarme og for solvarme.
Det gør landet til et spændende land, hvis man som Arcon-Sunmark udvikler solvarmeanlæg i storskala, der kan bruges til såvel fjernvarmenet som til procesvarme i industrien.
Derfor gik Arcon-Sunmark i 2016 ind på det kinesiske marked i et joint venture med den lokale markedsleder Sunrain, der er specialist i mindre solvarmeanlæg til eksempelvis private husholdninger.
På trods af Kinas energibehov og kendskab til små solvarmeløsninger er der kun meget få erfaringer med storskala solvarmeanlæg, og derfor har Arcon-Sunmark brugt de seneste par år på at modne og uddanne markedet.
- Det siger sig selv, at projekter i denne størrelsesorden ikke bare lige sættes i gang, fordi det kunne være spændende at prøve det. Det kræver meget forberedelse og benarbejde at få det til at ske. Men nu er vi i en gunstig situation og oplever, at der er stor lydhørhed over for vores budskaber om miljømæssig og økonomisk bæredygtighed samt forsyningssikkerhed, siger Ole Dalby.
Ifølge en rapport fra IEA (International Energy Agency) var der med udgangen af 2016 blot 20 storskala solvarmeanlæg i Kina - otte til fjernvarme og 12 til procesvarme - med et samlet solfangerfelt på cirka 71.000 kvadratmeter Til sammenligning var der på dette tidspunkt i Danmark alene inden for fjernvarme 110 anlæg med et solfangerfelt på cirka 1.320.000 kvadratmeter. Det største herhjemme – og i verden – er i Silkeborg og har et solfangerfelt på 156.694 kvadratmeter; altså over dobbelt så stort som det samlede areal for både fjernvarme og procesvarme i Kina.
Arcon-Sunmark opførte dette anlæg på blot syv måneder i 2016.