23948sdkhjf

Enkelt stationsdesign gør det billigere at tilslutte vindmølleparker

Nord Energi Net har forenklet projektering og etablering af 60/10 kV transformerstationer.

Blæsten fejer ind over Nordjylland, og der er godt gang i et par vindmølleparker ved Lyngdrup nordøst for Aalborg. Mens den ene park har produceret elektricitet i ti år, så er den anden så ny, at Nord Energi Net på grund af frost i jorden ikke er helt færdig med at forskønne udearealerne ved den 60/10 kV transformerstation, der sørger for, at vindmøllernes elektricitet bliver leveret ind på netselskabets 60 kV-net.

De to vindmølleparker og en netop udvidet kartoffelmelsfabrik står inden for en radius af en kilometer. Det var billigere for Nord Energi Net at etablere en ny transformerstation fremfor at udvide den ’gamle’ 60 kV-station, der rummer et GIS-anlæg af en type, som producenten har taget ud af produktion.

Nord Energi Net har derfor valgt at benytte en egenudviklet metode til at etablere nye stationer med et enkelt design på apparathuset. Det er sket ud fra et ønske om at nedsætte anlægsperioden til maksimum fire måneder og at nedsætte anlægsudgifterne til en ny 60/10 kV station.  

– Vi har forenklet den måde, vi laver vores 60/10 kV transformerstationer på. Man kan ikke helt sammenligne priser mellem den nye og den gamle type, men den nye er hurtigere at projektere og langt billigere at etablere, fastslår afdelingsingeniør Jens Ole Nissen fra Nord Energi Net, mens han viser rundt i første omgang på den ’gamle’ station ved Lyngdrup.

Mindre brug af drivhusgas
Bygningen til den eksisterende transformerstation, der servicerer syv vindmøller á 3 MW og hele lokalområdet, er håndværksbygget med røde mursten. Apparathuset består primært af to koblingsrum. I 60 kV koblingsrummet et indsat et 60 kV GIS-anlæg, hvor der er anvendt SF6-gas som afbryder og isolationsmedie. I 10 kV koblingsrummet er der monteret et 10 kV koblingsanlæg, hvor der er anvendt vakuum som afbryder og isolationsmedie. Både SF6-gas og vakuum er effektive slukkemedier til afbrydelse af strømme.

Jens Ole Nissen forklarer, at SF6-gas er velegnet til afbrydelse af strømme, da det er et ideelt slukningsmedie af lysbuer i forbindelse med koblinger på højspændingsanlæg. SF6-gassen i GIS-anlægget er forsvarligt indkapslet, men hvis gassen mod forventning slipper ud, virker det som en kraftig drivhusgas. Derfor forsøger energibranchen at minimere brugen – eksempelvis som Nord Energi Net gør med den nye 60 kV station.

– Vores nye transformerstationer fungerer som friluftsstationer, hvor 60 kV koblingsanlæggene er placeret udenfor, hvor der er god plads. Anlægget er konstrueret, så der kun er brug for beskedne mængder SF6, siger Jens Ole Nissen foran den nye station ved Lyngdrup, hvor vingerne på den 27 MW store vindmøllepark ’Striben’ snurrer lystigt i den kolde vintervind.

Udover at hjælpe strømmen fra parkens otte vindmøller på nettet, sørger transformerstationen også for, at der kommer elektricitet frem til Andels-Kartoffelmelsfabrikken Vendsyssel (AKV), der ligger klos op ad motorvejen mellem Aalborg og Frederikshavn og netop har afsluttet en større udvidelse.

Apparathus med stålplader
Jens Ole Nissen låser op til bygningen, der er markant anderledes end den ældre ’fætter’. Nord Energi Net har med den nye løsning valgt at erstatte mursten med et lille apparathus fremstillet med lette materialer (coatede stålplader). På Nord Energi Nets lagerplads i Hjørring blev apparathuset forsynet med et 10 kV fordelingsanlæg inklusive relæbeskyttelse, inden det blev sat på en blokvogn og kørt frem til pladsen, hvor der på forhånd var etableret en isoleret kabelkælder.

– Bunden er støbt, og siderne består af leca-elementer, som vi har pudset op, fortæller Jens Ole Nissen nede i graven med de tykke kabler, der er lune takket være produktionen fra vindmøllerne oppe i den kolde vind.

Nord Energi Net har foreløbig etableret fire nye 60/10 kV transformerstationer i det nye design. En femte er på vej ved Asaa, hvor den skal betjene en vindmøllepark på 20 MW.

De to vindmølleparker ved Lyngdrup er opstillet af GK Energi.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079