23948sdkhjf

Efterlyser danske robotter til fusionsreaktor

Dansk ”remote handling”-teknologi vil være et oplagt bidrag til den kommende fusionsreaktor ITER.
I 2019 skal en ny fusionsreaktor stå klar i Frankrig. Det milliarddyre ITER-projekt skal i udbud i slutningen af 2011, og vil danske virksomheder have del i det, skal man i gang nu. Det skriver Risø DTU på sin hjemmeside.

Derfor havde Big Science Sekretariatet og Force Technology indbudt til en workshop, hvor danske robotteknologivirksomheder blev introduceret til repræsentanter fra Fusion for Energy (F4E), der er ansvarlige for det europæiske bidrag til ITER

Står stærkere sammen
For netop dansk robotteknologi vil være et oplagt bidrag til ITER-projektet. Når det superophedede plasma har været aktivt inde fusionsreaktoren, vil indersiden af reaktoren blive let radioaktiv. Service og vedligeholdelse kan derfor ikke foretages af mennesker.

I praksis vil det sandsynligvis kræve, at danske virksomheder indgår i europæiske partnerskaber med store udenlandske spillere på markedet for at kunne byde ind på kontrakterne. For at stå stærkere lægger BCS op til, at de danske virksomheder indleder samarbejder, og det var også et af formålene med workshoppen, der havde 22 deltagere.

- For at virksomhederne kunne få en ide om hvem de andre var, brugte vi eftermiddagen på præsentationer af de danske virksomheder og institutioners kompetencer. Faktum er nemlig at man ofte står stærkere i en udbudsrunde, når man som leverandør puljer sine kompetencer med andre og dermed får en større ballast at trække på. Især når det gælder et stort projekt som ITER. BSS kan i regi af kompetencegrupper hjælpe med at styrke specifikke kompetencer ved fx at knytte forskere fra BSS’ partnere (Risø DTU, Teknologisk Institut og Force Technology) sammen med en virksomhed eller et partnerskab, siger Juliette Forneris, som er daglig leder af Big Science Sekretariatet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092