23948sdkhjf

Den grønne gas er ikke gået af ballonen endnu

Gassen skal sikre den grønne omstilling, skabe en hel masse jobs og et eksporteventyr.

Danmarks 55 milliarder kroner dyre gasnet kan og skal spille en vigtig rolle i forbindelse med den grønne omstilling. 

Sådan lyder det fra interessefællesskabet Grøn Gas Danmark, der i dag lancerer fire konkrete anbefalinger til, hvordan man sikrer gassens rolle i fremtidens Danmark.

- Vi er midt i et paradigmeskifte i gassektoren - ikke kun i Danmark, men i store dele af Europa, hvor der er gang i en omfattende grøn omstilling af gasnettet. Det giver helt nye muligheder for at anvende samfundsinvesteringen på 55 mia. kr. i gasnettet til at styrke den grønne omstilling. Det har vi som gasdistributionsselskaber en forpligtelse til at gøre omverdenen opmærksom på, siger Carsten Jensen, administrerende direktør i Dansk Gas Distribution, på vegne af interessefællesskabet Grøn Gas Danmark.

National ambition
Gasselskaberne har altså fremlagt fire anbefalinger til, hvordan man sikrer gassen i den grønne omstilling.

Den første går på, at der skal vedtages en national ambition, der erstatter naturgas med grøn gas.

- En officiel dansk ambition for andelen af grøn gas i nettet vil fungere som et styreredskab, som samfundet løbende kan holde udviklin­gen op imod. Ambitionen vil give retning, den vil blive opfattet som visionær, og samtidig vil den gøre den grønne omstilling af gassystemet målbar, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN Naturgas.

Job & Eksport-eventyr
Grøn Gas Danmark anbefaler ligeledes, at man udnytter Danmarks styrkeposition på biogasområdet og skaber et job og eksporteventyr.

- En netop offentliggjort analyse fra Damvad viser, at der er et eksportpotentiale på 16 mia. kr. og op mod 20.000 danske arbejdspladser alene i biogassektoren. Det kræver dog, at vi har et stærkt hjemmemarked, hvor vi viser, at det i praksis er muligt at gøre gassen i gasnettet grøn. Vi opfordrer derfor til, at man ser på det fulde potentiale i gasnettet, når rammerne for fremtidens energi udformes, siger Ole Hvelplund, administrerende direktør i NGF Nature Energy.

Eksporteventyret kommer altså først, når hjemmemarkedet er stærkt. Det opnår man i følge Grøn Gas Danmark blandt andet ved - at gennemføre anbefaling nummer et – og ved at bibeholde den nuværende støtteordning til produktion af biogas, men også ved at øge støtten til forskning og udvikling. 

Opvarmning eller transport?
Anbefaling nummer tre går på, at man skal anvende den grønne gas i transportsektoren, mens anbefaling nummer fire er en anbefaling til at styrke helhedstænkningen og samfundsøkonomien i opvarmningen.

Det store veludbyggede danske gasnet kan altså få en ganske central rolle i forbindelse med den grønne omstilling. Men hvor gør gassen sig bedst: I transportsektoren eller som opvarmning?

- Der hvor vi har sværest ved at finde andre løsninger er transportsektoren. Det ligger lige for. Teknologien findes og der bliver højværdi-udnyttelse, siger Susanne Juhl samtidig med, at hun sætter naturgassen ind som et værdifuldt brændsel, både som forbrugervarme og proces-industri.

Håbet er lysegrønt
For nogle måneder siden offentliggjorde Grøn Gas Danmark et notat, der afslørede at gassen i det danske gasnet kan være 100 procent grøn allerede i 2035.

Nu har man altså offentliggjort fire anbefalinger, der skal være med til at sikre gassens rolle i det fremtidige Danmark. 

Dem håber man så ministeren og energiordførerne tager med under armen, når de trasker til de kommende energiforhandlinger

- Vi vil gerne synliggøre den rolle som gas kan spille i den grønne omstilling. Men det kræver, at der er fokus på det og at rammebetingelserne er der, slutter Susanne Juhl.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063