23948sdkhjf

Robust resultat og sød musik fra EcoGrid 2.0

800 familier på Bornholm gør driften af det danske elsystem billigere ved at lade deres varmepumper og el-radiatorer styre.

Teknisk kan det nu lade sig gøre at styre varmepumper og el-radiatorer i private hjem og sommerhuse, så deres forbrug kan skubbes i tid. Dermed kan apparaterne hjælpe elsystemet med at indpasse mere grøn energi og blive billigere i drift.

Det viser forsknings- og udviklingsprojektet EcoGrid 2.0, hvor 800 familier fra Allinge-Sandvig til Dueodde på test-øen Bornholm stiller deres varmeapparater til rådighed for praktikere og forskere. 

- Vi har vist, at vi både kan skrue op og ned for elforbruget, uden forbrugerne mister komfort. Resultaterne er robuste og rigtig spændende, siger forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi, der er projektleder for EcoGrid 2.0, i forbindelse med et velbesøgt midtvejsseminar med statusoplæg og en live demonstration af, hvordan styringen foregår i praksis.

Bornholms Energi & Forsyning har med direkte kontakt til de mange husstande en central rolle i EcoGrid 2.0, der også omfatter vidt forskellige parter som DTU, Insero, IBM, Uptime-IT, Krukow, CBS og 2+1.

- Projektet er rigtig godt eksempel på, hvordan vi udnytter Danmarks samlede spidskompetencer bedst, siger CEO Frida Frost fra PowerLabDK på DTU Elektro, hvorfra Bornholms elnet kan følges nøje.

- I Ecogrid 2.0 er der bygget bro mellem industri og vidensinstitutioner, mellem teori og praksis. Det er helt unikt i verden, at det er muligt at teste og lave demonstrationsprojekter i trygge laboratorierammer og efterfølgende se det implementeret i virkeligheden, siger Frida Frost.

Balance i elsystemet
De 800 EcoGrid-huse på Bornholm er forsynet med styrebokse og sensorer, så to såkaldte aggregatorer, IBM og Insero, kan fjernstyre varmen inden for de komfortgrænser, hr. og fru Bornholm definerer.

Styringen kan både hjælpe det overordnede transmissionsnet og Bornholms Energi & Forsynings lokale distributionsnet med at holde balancen mellem produktion og forbrug.

- Aggregatorerne er et væsentligt bindeled mellem elsystemet og kundernes mange små enheder. Teknikken er ved at være på plads, så næste skridt bliver, at aggregatorerne tilbyder produktpakker, der giver mening for kunderne. Den del af forsøget starter nu, siger Jørgen S. Christensen. 

Resultaterne kan bruges
Over to fyringssæsoner har EcoGrid 2.0 nu flyttet forbrug over 200 gange. En af de mange test med at skrue ned foregik den 22. januar 2018, hvor der blev slukket for varmen i en time fra kl. 11 og kl. 21. Elforbruget fra husene blev reduceret med over en tredjedel i begge perioder.

Netop den form for fleksibilitet vil der blive mere og mere behov for, efterhånden som der kommer mere varierende elproduktion fra vindmøller og solceller, men EcoGrod 2.0 er ikke kun fremtidsmusik. Jørgen S. Christensen siger, at noget af det, han godt kan lide ved projektet, er, at erfaringerne kan bruges umiddelbart på Energinets marked for regulerkraft.

- Det kræver blot, at Energinet justerer lidt på deres regler, så det er meget sandsynligt, at resultaterne bliver brugt i virkeligheden, vurderer Jørgen S. Christensen og påpeger, at eksempelvis også elbil-batterier kan styres på samme måde.

Sød musik mellem teori og praksis
Professor Jacob Østergaard, der er centerleder for El og Energi på DTU Elektro ser EcoGrid 2.0 som spydspids for fremtidens marked for fleksibilitet.

- Projektet baserer sig på avancerede optimeringsalgoritmer udviklet af forskerne på DTU, og testes i praksis på Bornholm af de kommercielle aktører. Der skabes betydelig værdi ved at forskning og demonstration foregår integreret, som det sker i EcoGrid-projektet, siger han.

Økonomisk ser Energinets balancemarked ud til at være det mest attraktive for fleksible kunder og deres aggregatorer, men EcoGrid 2.0 viser også, at styring af varmepumper, elbiler, batterier og andre fleksible ’apparater’ til lige kan gøre nytte på lokalt plan. Hvis mange familier på en vej både har varmepumper og elbiler, kan elforbruget til tider være meget højt og lægge pres på kabler og transformerstationer.

- Hvis nettet ser ud til at blive overbelastet nogle få gange om året, vil det være en stor hjælp for det lokale elnetselskab, hvis man kan skrue ned for en del af forbruget. Hvis belastningen er hverdagskost, skal der naturligvis investeres i netforstærkninger, siger Jørgen S. Christensen, der mener, at det er vigtigt at få vist, at kunderne kan komme til at spille en ny rolle på fremtidens elmarked både i Danmark og i udlandet.

- EcoGrid 2.0 er med til at bane vej for mere vedvarende energi og ny lovgivning, der sætter kunden i centrum. Samtidig kan det skabe vækst og arbejdspladser, siger Jørgen S. Christensen.

Det rette og nemme valg
Under EcoGrid 2.0 er deltagerne i gang med den anden af tre fyringssæsoner. De 800 familier har netop fået et brev fra Bornholms Energi & Forsyning, hvori de opfordres til at tjekke en ny brugerhjemmeside.

På den kan de vælge mellem forskellige pakkeløsninger for den fremtidige styring af deres apparater. De to aggregatorer, IBM og Insero, tilbyder at styre efter fleksibilitet, økonomi eller CO2/klima. Pakkeløsningerne er udviklet af aggregatorerne med hjælp fra Krukow, der er eksport i adfærdsdesign.

- Vi skal gøre det rette valg til det nemme valg… ellers lykkes vi ikke med at aktivere fleksibelt forbrug, lyder det gode råd fra CEO Tina Kepka fra Krukow.

EcoGrid 2.0, der er støttet af den statslige EUDP-pulje, bliver afsluttet efter varmesæsonen 2018/19.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156