23948sdkhjf

Vindsporet kræver en bred palette af løsninger

I forlængelse af sin 2050-rapport har Energinet.dk udarbejdet en vindsporsrapport, der analyserer og uddyber et af de fire udviklingsspor for energisystemet frem mod 2050.
I Energi 2050 Vindspor, har Energinet.dk analyseret og uddybet et af de fire udviklingsspor for energisystemet frem mod 2050, som blev præsenteret i Energi 2050 Udviklingsspor for energisystemet.

Vindkraft er i dette spor, sammen med en meget effektiv udnyttelse af biomasse, bærende i energiforsyningen, og vindsporet er således på linje med Klimakommissionens anbefalinger til en energiforsyning uafhængig af fossile brændsler.

Fem gange så meget vindkraft
Der er i vindsporet frem mod 2050 forudsat opstillet 17 GW vindkraft, hvilket er fem gange så meget vindkraft, som vi har i dag. Dertil kommer 4 GW solceller. Samtidig er brændselsforbruget, der i 2050 primært består af biomasse o. lign, kun ca. en tredjedel af det brændselsforbrug, vi har i dag.

Det er en udvikling, som stiller meget store krav til høj energieffektivitet og meget høj fleksibilitet i energisystemet, så den fluktuerende vindkraft kan indpasses. Samtidig er der behov for løsninger, hvor den megen vindkraft kan bidrage til at forsyne de behov, der i dag er baseret på fossile brændsler.

Rapporten fokuserer på at vise udfordringen med de meget store mængder vindkraft og beskriver løsninger, som kan bringes i spil på mellemlang og lang sigt for at håndtere udfordringen og sikre et stabilt elsystem med fortsat høj forsyningssikkerhed.

En bred palette af løsninger
I rapporten gennemgås muligheder for at opnå den nødvendige fleksibilitet ved brug af udlandsforbindelser og ved øget integration med de øvrige energisektorer (transport, varme og gas).

For transportområdet er el- og plugin hybridbiler et meget væsentligt element, hvor også brændselscellen gradvist antages at blive anvendt i transportsektoren. Transportsektoren antages således forsynet med en blanding af el, biofuel og gas baseret på vedvarende energi (VE-gas).

Varmeforsyningen er i udviklingssporet baseret på en meget stor andel af varmepumper i områder udenfor fjernvarme, dvs. områder der i dag forsynes med olie- eller naturgasfyr. Fjernvarmeforsyningen fastholdes og udgør et vigtigt element til integrationen, med brug af centrale varmepumper, overskudsvarme fra processer og kraftvarme fra elproduktion i timer med lav vindkraft.

Af rapporten fremgår det, at vindkraft suppleret med VE-gasser kan bidrage til et meget fleksibelt energisystem. Gas kan i modsætning til el lagres både billigt, længe og i store energimængder. Det er således et godt brændsel til at sikre spidslast elproduktion og dermed forsyningssikkerheden i perioder uden vindkraft. Samtidig kan gas bygge bro fra vindkraften til energiforsyning af fremtidens teknologier med brændselsceller mv. som kan bidrage til at sikre en høj energieffektivitet.

Tre vigtige udviklingsområder
- Vindsporsrapporten viser således, at det er vigtigt at udvikle
- en kraftig elinfrastruktur i ind- og udland
- et intelligent elsystem (Smart Grid), der kan håndtere de store mængder fleksibelt elforbrug og
fremtidens VE-gassystem.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065