Spildvarme skal omdannes til elektricitet
Risø DTU har fået penge til at udvikle en teknologi, som kan omdanne spildvarme til elektricitet. Nordjyske Alpcon er blandt de private partnere.
Kraftværker udnytter allerede spildvarme fra fjernvarme, men Risø DTU får nu penge fra Det Strategiske Forskningsråd til at forske i muligheder for effektivt at omdanne spildvarme til elektricitet.
- Der er jo helt åbenlyse fordele ved denne teknologi, men indtil nu har teknologien ikke været effektiv nok til at der for alvor er grebet fat i den fra industriens side. Nogle af udfordringerne er materialer, processer og integration i eksisterende systemer. Vi håber at vi med dette projekt kan komme tættere på at få en teknologi på markedet der i sidste ende kan være med til at reducere CO2-udslippet betydeligt, forklarer projektets koordinator Nini Pryds.
Nordjysk virksomhed blandt leverandørerne
Det Strategiske Forskningsråd har bevilliget i alt 18 mio. kr. til OTE-POWER (Oxide Thermoelectrics for Effective Power generation from waste), som projektet hedder. Deltagerne tæller Risø DTU, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet samt universiteter fra Japan og USA. Hertil kommer fem partnere fra industrien, som blandt andet omfatter Alpcon fra Aalborg, som der allerede nu udvikler og integrerer termoelektriske generatormoduler til specifikke markedssegmenter og applikationer.
Projektet har tre underdele. Den første del går på udvikling af materialer (termoelektriske oxidmaterialer af n- og p-type). I den anden del skal der ses på hvordan man får integreret de forskellige dele i et modul som kan omsætte varmen til el. Og i den sidste del af projektet skal der fokuseres på at få integreret modulet i en termoelektrisk konverter.
Teknologien og det termoelektriske materialer kan anvendes mange steder. Eksempelvis vil det kunne monteres på en bils udstødningsrør eller en almindelig brændeovn. Kravene til det termoelektriske materiale er dog høje, idet materialet skal have en høj termoelektrisk effekt, være stabile ved høje temperaturer og samtidig bestå af ikke-giftige og billige materialer der nemt kan formgives.