23948sdkhjf

Eksport af strøm til Tyskland står til at blive mangedoblet

Efter pres fra EU og Margrethe Vestager: Nu åbner TenneT for, at mere el kan flyde frit,

I årevis er danske og andre nordiske el-producenter blevet forhindret i, at eksportere den stadigt grønnere strøm til de tyske forbrugere over transmissionsforbindelsen mellem Jylland og Tyskland.

I perioder har adgangen til det tyske marked været begrænset til under 20 procent af det reelle potentiale.

Men efter pres fra Dansk Energi og ikke mindst EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, vil den tyske transmissionsoperatør, Tennet, nu åbne op for, at mere el kan flyde gennem det 1780 MW store kabel der forbinder Jylland og Tyskland. Det skaber begejstring hos Dansk Energis viceadministrerende direktør, Anders Stouge.

- Det her ligner en kæmpesejr for de danske og nordiske el-producenter. Det er noget vi sammen med vores nordiske kollegaer har arbejdet for i flere år, og vi er nu i gang med at nærstudere detaljerne i Tennets forslag. Men på kort sigt, og hvis detaljerne ikke driller, så ligner det en mangedobling af adgangen til den jysk-tyske transmissionsforbindelse. Kort sagt betyder det bedre rammer for at eksportere strøm sydpå fra Danmark til Tyskland.

Aftale bør tage højde for udvidet kapacitet
TenneT foreslår, at øge den tilgængelige kapacitet til 1300 MW inden for seks måneder, og forpligtigelsen på 1300 MW foreslås at løbe i ni år. Til sammenligning tillod TenneT kun adgang til omkring 250 MW i gennemsnit i 2015.

Dog tillader det nye aftaleforslag, at TenneT kan reducere kapaciteten ned til 500 MW i såkaldte exceptionelle tilfælde. Omfanget af sådanne exceptionelle tilfælde bliver afgørende for den reelle rådighed fremover, og samtidig minder Anders Stouge om, at den jysk-tyske transmissionsforbindelse bliver udvidet i løbet af de kommende år. 

- I 2021 vil kablet mellem Jylland og Tyskland være udvidet fra en kapacitet på 1780 MW i dag til 2500 MW. Det bør aftalen selvfølgelig også tage højde for, hvis en videre udbygning af forbindelsen skal give mening, siger Anders Stouge.

Dansk Energi vurderer, at proppen i det dansk-tyske elkabel årligt har kostet nordiske elproducenter et trecifret millionbeløb.

Artiklen er bragt i samarbejde med Dansk Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103