23948sdkhjf

Nyt-offshore netværk vil skabe tusinder af havvindmøllejob

Green Offshore Center vil udvikle en national erhvervsklynge indenfor havvind. Målet er at bevare Danmarks global føreposition på teknologi og viden for dermed at skabe nye arbejdspladser.
I juni 2011 lanceres netværket Green Offshore Center (GOC). Netværket har udset Esbjerg til at være knudepunktet for den del af værdikæden, der udfører projektering, installation, drift og vedligehold af havvindmølleparker.

Green Offshore Centers mål på kort sigt er at knytte 15 virksomheder – i 2015 40 virksomheder – sammen i et tæt strategisk samarbejde om at udnytte de kommercielle muligheder i et svimlende stort marked. Alene i Nordsø-området forventes i de kommende 10 år opsat ca. 10.000 havvindmøller i projekter til flere hundrede mia. kr:

- Vi bevæger os nu ind i en meget fokuseret og forretningsorienteret proces, hvor vi etablerer et stærkt samarbejde om at udnytte mulighederne inden for offshorevind, både på det nære marked i Nordsø-området og globalt, siger direktør Tom L. Nielsen, Esbjerg Erhvervsudvikling.

Tusinder af nye job
Region Syddanmark og Esbjerg Erhvervsudvikling har sammen med virksomheder, vidensmiljøer, Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune arbejdet tæt sammen om at definere Esbjerg-områdets styrkepositioner inden for offshorevind.

Green Offshore Center går efter 20% af de nye arbejdspladser, som de kommende år opstår i tilknytning til offshore-vind i Nordsøen. Med forventet samlet 10.000 jobs i hele Nordsøen svarer det til 2.000 danske arbejdspladser.

Foruden nærmarkedet vil GOC ved at knytte viden, forskning og virksomheder tæt sammen være verdens førende videncenter i sin del af værdikæden og opnå global afsætning af viden og teknologi. Forskningsprojekter og nye uddannelser vil skabe 1.000 nye videnjob i hele landet i 2020. Til den tid forventes det, at der som en udløber af projektet vil være skabt mindst 50 nye virksomheder.

Erfaring giver fordele
Driften af Green Offshore Center, der bliver todelt med fysisk udstilling/showroom samt et internationalt viden- og innovationscenter, vil over fem år koste 60 mio. kr. Centret skal selv stå for halvdelen af finansieringen via kontingenter fra dedikerede virksomheder og midler fra fonde, mens Syddansk Vækstforum ansøges om støtte til projektet.

- Esbjerg er meget stærk på alle de områder, der er nødvendige for at planlægge, opsætte og servicere vindmølleparker på havet. Nu skal viden og erfaringer omsættes til flere arbejdspladser ved at levere de samme ydelser i hele verden, og kompetencer fra hele regionen skal bringes i spil. En sådan erhvervsklynge ligger i forlængelse af Syddansk Vækstforums strategi, og den vil være oplagt at støtte, siger Regionsdirektør Mikkel Hemmingsen om projektets handleplan.

Til at lede processen frem mod Green Offshore Centers stiftende generalforsamling i juni er nedsat en styregruppe bestående af: Adm. direktør Steen Brødbæk, Semco Maritime A/S, adm. direktør Kurt Skov, Blue Water Shipping A/S, direktør Ole Ingrisch, Esbjerg Havn, adm. direktør Lars Wigant, SubCPartner A/S, salgsdirektør Kaj Lindvig, A2Sea A/S, og professor Flemming Just, Syddansk Universitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094