Potentielle problemer med gamle varmepumper
Gamle varmepumper giver store miljøproblemer i Norge. Der er ikke kendskab til lignende problemer i Danmark, men fabrikanter vil imødegå udfordringen.
Varmepumpernes kølemiddel er den store synder. Kølemidlet indeholder flourgasser, tungmetaller og bromerede flammehæmmere, som kan være særdeles skadelige, hvis det ikke håndteres rigtigt.
I Danmark er hverken fagfolk eller interesseorganisationer bekendt med lignende problemer. De anerkender dog, at hvad der er et problem i Norge kan blive det i Danmark.
Fabrikanter opmærksomme på problemet
Foreningen for Varmepumpefabrikanter i Danmark arbejde i dag sammen med Center for Energibesparelser omkring varmepumper:
- Vi bekæmper de klondiketilstande, der er specielt inden for luft-luft pumperne. Forbrugerne bliver ofte ladt i stikken, fordi de næsten får dem smidt i nakken, når de kommer ind i forretningen. Og samtidig får de udleveret en gør-det-selv vejledning. Men en varmepumpe er ikke en hyldevare. Man skal vide, hvad man gør, siger sekretariatschef i Foreningen af Varmepumpefabrikanter i Danmark, Lars Abel, til ing.dk.
Nu vil man også se nærmere på problemerne med kasserede og defekt varmepumper, som man kender fra Norge.
Manglende viden kan give problemer
Streng dansk lovgivning udpeges af Dansk Energi som en af årsager til, at der i Danmark ikke er større problemer med gamle varmepumper.
Privatpersoner skal informere kommunen når de installerer og kasserer en varmepumpe, ligesom en autoriseret installatør skal tage sig af montering afmontering.
Realiteterne omkring manglende vejledning ved køb og mangel på viden ved afskaffelse afspejler dog de problemer, som varmepumpefabrikanterne vil bekæmpe:
- Der er krav, men man gør bare ikke ordentlig opmærksom på det, heller ikke ved bortskaffelse. En installatør kan eksempelvis installere et anlæg, men efter ti år vil man have et bedre anlæg, og så piller man det selv ned og kører det på genbrugsstationen. Og så er spørgsmålet, om renovationsfolkene ved, at det hører til blandt køleskabe, eller om de smider det i jernskrot, siger energivejleder ved Energitjenesten, Peter Bolwig.