23948sdkhjf

Industriel overskudsvarme luner i fjernvarmen

De sidste fem år har Dalum Papir investeret 130 millioner i klimavenlige ombygninger af produktionen, og leverer nu miljøvenlig overskudsvarme til Fjernvarme Fyn og opvarmning via fjernvarmenettet.
Siden 2007 har Dalum Papir og Fjernvarme Fyn haft et tæt samarbejde om anvendelse af overskudsvarme fra papirproduktionen i fjernvarmenettet. Ny foretages yderligere klimavenlige investeringer:

- Vi kan nu i tæt samarbejde med Fjernvarme Fyn udvide anvendelsen af overskudsdamp fra papir-produktionen til fjernvarme til samlet 520 TJ overskudsvarme svarende til yderligere ca. 2.500 og totalt ca. 7.000 husstande og derved reducere behovet for kulbaseret fjernvarme endnu mere, siger adm. direktør Jesper Olsen, Dalum Papir A/S.

Fjernvarme Fyn har også investeret i projektet. Blandt andet via etablering af nye rør og udskiftning af målere. Der kan på den måde leveres varme direkte ud på det overordnede transmissionsnet. Desuden har Fjernvarme Fyn ydet et tilskud til Dalum Papir, svarende til godt halvdelen af Dalum Papirs udgifter til projektet.

Investeringer på 130 millioner over fem år
I forbindelse med ombygningen af kraftvarmecentralen på Dalum Papir til en biobrændselskedel i 2007 investerede Fjernvarme Fyn ca. 7 mio. kr. i tilslutningen til fjernvarmenettet. Overskudsvarmen leverede varme svarende til det årlige fjernvarmeforbrug hos ca. 3.000 parcelhuskunder. Produktionen af den samme energimængde på Fynsværket ville have krævet 2.000 ton kul og udledt ca. 4.300 tons CO2.

Mere end halvdelen af varmeforsyningen til Fjernvarme Fyn leveres i dag fra affaldsforbrænding og et nyt halmfyret kraftvarmeværk, biogas mv. Varmen fra Dalum Papir fortrænger derfor primært den varme, der leveres fra Fynsværkets kulfyrede kraftvarmeanlæg. Dalum Papir investerede dengang ca. 60 mio. kr. i ombygningen af virksomhedens 45 MW kraftvarmecentral.

Investeringerne hos Dalum Papir er koncentreret om teknologi til indvinding af varmeenergi fra papirmaskinerne, der konverteres til opvarmning af kontorlokaler i virksomheden samt den øgede eksterne forsyning af lokale husstande. Populært sagt er der opsat en meget stor emhætte, som opsuger varmen fra produktionen og sender den gennem en varmeveksler.

Jesper Olsen oplyser, at de miljø- og klimavenlige investeringer som over de seneste fem år løber op i godt 130 mio. kr., omfatter en ombygning af papirfabrikkens kraftvarmecentral fra gasfyring til biobrændsel, så CO2-udledningen er nedbragt med hele 90%. Vandforbruget er i samme periode reduceret med 50%. Som en ekstra miljøgevinst bruges overskudsdampen fra kraftvarmecentralen til at producere så meget fjernvarme, at det dækker godt 9% af fjernvarmeforsyningen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094