23948sdkhjf

Blokade af BIO4 meldt til politiet

Blokaden koster to-cifret millionbeløb og udfordrer forsyningen.

Blokaden er ophævet den 10. maj og dialogen fortsætter ved forhandlingsbordet.

Opdateret 14. maj 2017, kl. 07:00

For anden gang på en måned blokerer de danske stilladsarbejdere på byggeriet af Hofors nye biomassefyrede kraftværksblok BIO4 byggepladsen.

-  De blokerer, fordi stilladsarbejderne under 3F mener, at der foregår social dumping på pladsen, og at der ikke arbejdes efter de regler, der gælder i Danmark, fortæller pressechef hos Hofor Astrid Skotte.

Hun fortæller endvidere, at Hofor og Dansk Byggeri har været nødsaget til at tage næste skridt i sagen.

- Blokaden er uvarslet og ulovlig, og vi har sammen med Dansk Byggeri anmeldt den til politiet. Den er truende både økonomisk og forsyningsmæssigt, siger hun.

Kedelleverandørens stilladsarbejdere
Det er kedelleverandøren finske valmet, der bruger et tjekkisk firma som underleverandør. Og det er her hunden ligger begravet. De tjekkiske medarbejdere går for 135 kroner i timen mod de danske stilladsarbejderes 235 kroner i timen.

Kritikken går på, at de tjekkiske medarbejdere ikke får nok i løn, og at de danske forhold ikke er overholdt.

- De danske regler skal overholdes. Det står meget tydeligt i alle vores kontrakter. Det er et ufravigeligt krav, siger Astrid Skotte.

Hun fortæller, at Hofor har haft Bureau Veritas til at tjekke om de danske forhold overholdes.

- De har ikke fundet, at der på stilladsområdet er fejl. Det er rigtigt, at de tjekkiske stilladsarbejdere ikke får så meget i løn, men det er inden for overenskomsten. Men det kan da være uholdbart, at overenskomsten tillader så store forskelle, siger Astrid Skotte.

Det er ikke kun lønnen, der stilles spørgsmålstegn ved. Det er også udbetaling til pension, uddannelse og feriedage, der nu kommer under lup.

- Her har vi også fremlagt dokumentation. Helt ned på enkelt individ. Det kan jeg få bekræftet hos PensionDanmark. Vi har ikke overtrådt reglerne, siger Astrid Skotte.

Dansk Byggeri og 3F skal mødes den 14. maj for blandt andet at diskutere den verserende sag.

Ikke overtrådt reglerne
For Astrid Skotte og Hofor er der gået lidt for meget wild west i den.

- Det er en meget fjendtlig handling mod et forsyningsselskab. Vi mener, at danske love og regler på det fagretlige område skal overholdes, også af os, siger Astrid Skotte.

Hun hverken kan eller vil foretage sig noget i forhold til det tjekkiske firma, der fortsat arbejder på byggepladsen.

- De har jo ikke gjort noget forkert. Alle forhold er inden for overenskomsten. De svarer til danske forhold. Der ikke noget brud på kontrakten. Og vi kan jo ikke gå ind og få dem fyret og sige ud af vagten. Så har vi jo begået kontraktbrud. Og det vil jo også få konsekvenser. Det kan vi som forsyningsselskab ikke holde til, siger hun.

Går ud over forsyningen og økonomien
Blokaden er af byggepladsen ved BIO4. Den ligger lige ved siden af Amagerværket, der forsyner københavnerne med varme.

Og det er netop her, at blokaden får betydning for andet og mere end BIO4

- Forsyningen på Amagerværket er truet. Det er lykkedes os at få lastbiler med brændsel igennem, men det begynder at knibe. Dem, der arbejder der, er under pres. Adgangsforholdene er bevogtede og nogen føler sig truede. Vores forsyning er under stærkt pres, siger Astrid Skotte.

Det er ikke kun forsyningen, det kan gå ud over. Tidsplanen på byggeriet af BIO4 er stram – rigtig stram endda.

- Den skrider, og det kommer til at koste rigtig, rigtig mange penge. Et to-cifret millionbeløb. Der er kun et sted at sende den regning hen. Den ender hos københavnerne, siger Astrid Skotte.

Der var rejsegilde på BIO4 i januar og efter planen skal anlægget driftsættes og afsluttes i løbet af 2019 og i fuld drift til fyringssæsonen 2019/2020.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078