Vind, olie og gas samler sig
Syv energivirksomheder, de tre vestdanske regioner, to brancheorganisationer og Offshoreenergy.dk går nu sammen om at forme en ny klyngeorganisation.
Klyngeorganisationen Energy Innovation Cluster etableres med afsæt i det nuværende Offshoreenergy.dk og skal fremadrettet drive innovationsnetværk inden for onshore og offshore energiteknologier og integrationen af energi ind i energisystemet.
Bag Energy Innovation Cluster står brancheorganisationerne Vindmølleindustrien og Olie Gas Danmark, virksomhederne Siemens Gamesa, Vestas, MHI Vestas, Semco Maritime, Total E&P, Bladt Industries, Ørsted og Vattenfall samt regionerne Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Midtjylland.
Ansøgning sendt afsted
Partnerne har indsendt en fælles ansøgning til Uddannelses- og Forskningsministeriet med henblik på at opnå statsligt tilsagn om støtte til innovationsaktiviteterne på det nye fælles initiativ i perioden 2019 og 2020.
- Det er med glæde, at jeg på vegne af Offshoreenergy.dk’s bestyrelse har indsendt en ansøgning om at fortsætte arbejdet som nationalt innovationsnetværk og klyngeorganisation, et arbejde Offshoreenergy.dk for nylig og for tredje gang er guldcertificeret til, siger Anders Eldrup, formand for Offshoreenergy.dk: og fortsætter :
- Med afsæt i de konstruktive drøftelser, der er gennemført om en samlet indsats på området for energiproduktion, glæder det mig, at kræfterne nu kan samles bag en ny stærk dansk klyngeorganisation. Vi har i Danmark en særlig styrkeposition på vind og olie/gas, som det er meget positivt, at alle fem regioner nu samlet bakker op om.
Energy Innovation Cluster ventes at være etableret den 1. januar 2019 og vil bidrage til innovation i energibranchen i Danmark. Etableringen af Energy Innovation Cluster vil ske via en omdannelse af Offshoreenergy.dk på en ekstraordinær generalforsamling i efteråret 2018, idet hovedparten af aktiviteterne overgår til den nye klyngeorganisation.
Vind, olie og gas
Målet med at etablere en ny klyngeorganisation er at sikre innovation i verdensklasse, hvilket er nødvendigt for at overleve i den hårde globale konkurrence og fastholde Danmarks styrkeposition.
- Den globale konkurrence på vindområdet går i disse år vanvittig hurtigt og særligt på teknologiudviklingen, hvor alle virksomheder arbejder på både bedre og billigere løsninger end dem, vi tilbyder markedet i dag, siger Mads-Ole Astrupgaard, formand for Vindmølleindustrien.
Energy Innovation Cluster vil også arbejde med at styrke innovation på olie- og gasområdet og brancheorganisationen Olie Gas Danmark skal bidrage til dette arbejde.
- Industriens innovationskraft er afgørende for vores konkurrenceevne, og for at vi bedst muligt realiserer det store potentiale, der stadig findes i den danske Nordsø. Sidste år blev en ny national strategi for Nordsøen’s olie og gas ressourcer lanceret, og den nye klyngeorganisation kan være med til at understøtte strategiens fokus på netop innovation, og være en katalysator for at kommercialisere forskning fra DTU’s Center for Olie og Gas. Vi ser frem til samarbejdet omkring innovation og synergier både i vores egen sektor, og på tværs af olie/gas og vindområdet, siger Troels Albrechtsen, formand for Olie Gas Danmark.
Den nye landsdækkende klyngeorganisation vil give danske energivirksomheder en helt ny mulighed for at skabe løsninger, der imødekommer fremtidens energibehov og Danmarks mål om fossil uafhængighed senest i 2050. Klyngeorganisationen vil varetage virksomhedernes og samfundets interesser ved at sikre innovation mellem SMV’er, store virksomheder og universiteter.