Energiøen i Nordsøen præsenteret for alverdens ministre
Årets Clean Energy Ministerial afholdes som en central del af Nordic Clean Energy Week, der i denne uge foregår i København og Malmø.
Om energi-hub'en Energi-hub'en blev tilbage i 2017 præsenteret som en seks kvadratkilometer kunstig ø med landingsbane, havn og tusindvis af vindmøller placeret på Dogger Banke midt i Nordsøen. Formålet med energi-øen er dels at skabe et knudepunkt i fremtidens elforsyning, hvor strømmen fra flere landes havmølleparker kan samles og sendes på kryds og tværs af landene i Nordsøregionen, dels at bringe prisen på havvind ned. |
På et møde i dag fik North Sea Wind Power Hub konsortiet, der består af Energinet, Gasunie, Port of Rotterdam, TenneT Netherlands og TenneT Germany, mulighed for at fremlægge sin vision for energiministrene fra de fleste af verdens største økonomier samt Danmark, Norge, Sverige, Finland og Holland (G20+ landene).
Bestyrelsesformanden for Energinet, Lars Barfoed, stod for præsentationen.
- Konsortiets fælles vision er på én gang både dristig og enkel. Vi ønsker at anlægge en central hub (energiø, red.) i Nordsøen, hvor der kan tilknyttes havmølleparker i stor skala og skabes nye elmotorveje og handelsforbindelser mellem Nordsølandene, siger Lars Barfoed.
Fælles løsning
I 2040 forventes havmøller i Nordsøen at skulle generere 70-150 gigawatt elektricitet, hvilket vil svare til ca. 20 procent af hele EU’s elforbrug. Der skal således opføres ca. 7-15 gange så meget vindproduktion, som findes i dag i Nordsøen.
I følge North Sea Wind Power Hub kræver det en nøje planlægning og koordinering hvis det skal lykkes.
Konsortiet pointerer at der vil være store udgifter at spare på infrastrukturen ved en regional tilgang. I stedet for, at hvert enkelt land skal føre sine egne havmølleparker i land, viser første beregninger, at der vil kunne spares op mod 30 procent af omkostningerne gennem en fælles løsning.
-Visionen tager et langsigtet og internationalt perspektiv på optimering af de enorme vindenergi-ressourcer, som Nordsøen rummer. Vi skal interessere os mere for helheden, regionale synergier og hvordan vi gradvist og koordineret kan udbygge vindkapacitet og infrastruktur i Nordsøen i stedet for hver gang at bygge nye vindmølleparker, som om de var de sidste, udtaler Lars Barfoed.
Ikke kun opsamlingssted for havmøllestrøm
Udover at undersøge perspektiver i den centrale energiø som opsamlingssted for havmøllestrøm, arbejder konsortiet også med udviklingen af lagring og konvertering af elektricitet, blandt andet Power to Gas, som en aktivitet, der skal kunne udfoldes offshore og skabe merværdi for den opsamlede havmøllestrøm.
En energiø i Nordsøen vil ikke opstå uden videre, men de fem partnere i konsortiet har forpligtet sig på at bruge tiden frem til midten af 2019 på at undersøge potentialet i visionen. Det sker gennem konkrete undersøgelser af tekniske, miljømæssige og markedsmæssige perspektiver.
- Hvis en vindenergi-hub i Nordsøen skal gå fra vision til realitet, kræver det - uanset de tekniske og økonomiske potentialer - massiv politisk opbakning fra en lang række deltagerlande. Derudover har Nordsøen beskyttede naturområder af vital betydning for vores økosystem, og mange interessenter skal involveres for at balancere både hensyn til klima og miljø samt en omkostningseffektiv udvikling af både vindmølleparker og infrastruktur. Det har dagens præsentation på Clean Energy Ministerial forhåbentlig været med til at fremme, siger Lars Barfoed .
Videoen er produceret af North Sea Wind Power Hub konsortiet, der består af Energinet, Gasunie, Port of Rotterdam, TenneT Netherlands og TenneT Germany.
Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.