Solcelle-ejere bringes ud af målerknibe
- Fremadrettet bør netvirksomheder pålægges kun at installere summationsmålere hos egenproducenter. Derudover bør egenproducenter med en allerede installeret fasemåler have ret til at udskifte til en summationsmåler mod egen betaling.
Sådan lyder anbefalingerne fra Energistyrelsen, som energi-, forsynings- og klimaministeren netop har godkendt.
Anbefalingerne kommer efter, at Dansk Energi og Danske Solcelleejere i efteråret 2016 påpegede, at de nettoafregnede egenproducenter af vedvarende energi ikke behandles ens, idet forbruget opgøres forskelligt afhængigt af, om egenproducenten har en fasemåler eller en summationsmåler installeret.
Fasemåling og summationsmåling giver nemlig forskellige måleresultater for elforbrug og elproduktion.
Tilfredshed hos Dansk Energi - og dog
Hos Dansk Energi er der tilfredshed med, at det nu ser ud til at solcelleejerne og egenproducenter nu bringes ud af målerkniben.
– Det er en sag, der har stået på længe, hvilket er helt uholdbart for alle parter. Vi har længe efterspurgt en afklaring. Derfor er det er glædeligt, at ministeren tager affære og kommer med en løsning, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi ifølge en artikel på selskabets hjemmeside.
Selvom Anders Stouge i store træk hilser anbefalingerne velkomne, så er der noget der i følge ham stikker lidt i øjenen.
– Det er godt, at der er klarhed over, at summationsmåle-princippet kommer til at gælde fremadrettet. Spørgsmålet er dog, hvad der kommer til at gælde for de eksisterende egenproducenter - herunder solcelleejere - som har fasemålere. Her foretrækker ministeren en løsning, hvor de selv betaler for eventuel udskiftning til summationsmåler. Den løsningsmodel indretter Dansk Energi sig selvfølgelig efter, men vi havde foretrukket en beregningsteknisk løsning i DataHubben, siger Anders Stouge i samme artikel.
Analyse af problemet
Siden efteråret 2016 har en nedsat arbejdsgruppe foretaget en analyse af de økonomiske forskelle mellem fase- og summationsmålte egenproducenter.
Arbejdsgruppens analyse viser, at hovedparten af de ca. 53.000 fasemålte egenproducenter oplever en afregningsforskel på 100-150 kroner per år gennemsnitligt ift. en egenproducent med summationsmåler.
Derudover konkluderer rapporten, at set fra forbrugerens vinkel er summationsmåleren den måler, der er lettest at forstå. Hertil kommer, at det fremadrettet vurderes at være nemmere at rådgive og markedsføre løsninger på området, hvis der kun er én måler at forholde sig til.
- Det skal siges at begge målere lever op til kravene i målerbekendtgørelsen og i EU’s el-direktiv, men eftersom summationsmåleren er nemmere at forstå, så synes det umiddelbart fornuftigt at stille krav til netvirksomhederne om fremadrettet kun at installere denne type måler hos egenproducenter, skriver Energistyrelsen i en meddelelse.
Ud over Energistyrelsen har arbejdsgruppen bestået af repræsentanter fra Energinet, Dansk Energi og Energitilsynet.
Arbejdsgruppen afsluttede sit arbejde i foråret 2018.
Forslag til ny målerbekendtgørelse vil blive udarbejdet
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt har på baggrund af arbejdsgruppens analyse altså godkendt, at Energistyrelsen udarbejder forslag til en ændring af målerbekendtgørelsen, som pålægger netvirksomhederne fremadrettet at installere summationsmålere hos nye egenproducenter.
Forslaget vil altså også indeholde forslag om, at de egenproducenter, der allerede har en fasemåler, og som ønsker denne måler udskiftet, kan få ret til dette mod egenbetaling.
Energistyrelsen vil sende udkast til ny målerbekendtgørelse i høring.
Denfo ikke tilfreds
Foreningen Denfo, Danske Energiforbrugere, der tidligere har politianmeldt Lars Christian Lilleholdt for ikke at have overholdt ministeransvarsloven, er langt fra tilfreds.
Af en pressemeddelelse på foreningens hjemmeside fremgår det, at oplægget, til at pålægge solcelleejere med fasemålere ekstra omkostninger, efter Denfos opfattelse er i strid med loven.
Samtidig anfægter foreningen Dansk Energis og Energinets upartiskhed i sagen.
- Dansk Energi og Energinet repræsenterer energisektoren, og derfor varetager de elselskabernes interesser samtidig med, at de er rådgivere for elselskaber. Dette er absolut ikke tillidsvækkende, og de to organisationer må siges at være inhabile på grund af denne dobbeltrolle og er medansvarlig for forholdene, skriver foreningen.
Denfo vil nu se på om, hvordan Energistyrelsens rapport og tilkendegivelser kan inddrages i den verserende retssag mod Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.