23948sdkhjf

EU-millioner til dansk forskning i energiforbrug

Nye teknologier i hjemmet beslutter og handler selv på vores vegne - hvordan påvirker det energiforbruget?

Ved det europæiske forskningsråds årlige uddeling har professor mso Kirsten Gram-Hanssen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) netop fået 16 mio. kroner til at undersøge, hvordan indførelsen af smarte teknologier påvirker husholdningers energiforbrug.

Det oplyser institutet på sin hjemmeside.

Der er tale om den fornemste af det europæiske forskningsråds bevillinger, en såkaldt Advanced Grant, og SBi har dermed opnået den ultimative hæder i forskningsverdenen. Det er kun fjerde gang i AAU’s historie, at universitetet hjemtager en af disse prestigefulde bevillinger.

Bevillingen går denne gang til SBi-professoren Kirsten Gram-Hanssen og giver hende og hendes forskergruppe mulighed for i de næste fem år at dykke ned i, hvordan fremtidens vedvarende energiforsyning og smarte, internetforbundne teknologier påvirker energiforbrug og hverdagspraksisser.

Medfører øget forbrug
Kirsten Gram-Hanssen har tidligere forsket i det paradoks, at når en kilojoule rækker længere, så er der en tilbøjelighed til at øge energiforbruget.

- For eksempel er en stor del af de senere års energieffektiviseringer i byggeriet blevet omsat til højere komfort i stedet for energibesparelser. Derfor er det min påstand, at vi næppe kan nå målet om et CO2-neutralt samfund, før vi anerkender, at husholdningernes adfærd har mindst lige så stor betydning for energiforbruget som tekniske effektiviseringer, siger Kirsten Gram-Hanssen.

Beslutter og handler selv
Kirsten Gram-Hanssen vil besvare tre spørgsmål i sit projekt.

Det første spørgsmål handler om, hvordan de nye, smarte teknologier påvirker os i hjemmet. Hvilken betydning får de smarte teknologier for kønnenes arbejdsdeling? Og risikerer man, at nogle befolkningsgrupper får endnu sværere ved at følge med udviklingen?

Det andet spørgsmål er, om etik og bevidst stillingtagen overhovedet spiller en rolle for energiforbruget. Er rutiner og vaner mere afgørende?

Tredje spørgsmål handler om relationerne mellem smarte teknologier og menneskelig handling: Hvordan påvirker de smarte og internetforbundne teknologier vores handlinger i hverdagen?

- Det nye er, at vi i vores hjem gradvist bliver omgivet af teknologier, som selv beslutter og handler på vores vegne, uden at vi egentlig behøver at foretage os noget. Det er selvfølgelig vanvittigt interessant at undersøge, hvordan det påvirker vores hverdagsliv og energiforbruget, siger Kirsten Gram-Hanssen.

Hun håber at kunne besvare de tre spørgsmål, når forskningsprojektet slutter i 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094