23948sdkhjf

De røgede sild bliver til biogas

Folkemødet indgår samarbejdsaftale med biogasproducent

Folkemødet (på Bornholm, red.) og producent af biogas Nature Energy har netop indgået et treårigt grønt partnerskab. Det betyder, at madrester fra Folkemødet – en halv røget sild, en bid burger og resterne fra buffeten -  i år bliver omdannet til biogas. 

- Alle festivaler er udfordret af store mængder affald, og Folkemødet har stort fokus på at holde Allinge by ren. Samarbejdet med Nature Energy giver os mulighed for at gøre det endnu bedre, fordi vi ikke bare sørger for at rydde godt op efter festivalen, men også går skridtet videre til genanvendelse, og inviterer restauranterne i Allinge med, siger Mads Holm, direktør i Foreningen Folkemødet.

En ekstra affaldsspand til et godt formål
Partnerskabet betyder, at der i år bliver opstillet særlige beholdere på Folkemødet og i restauranterne i Allinge. Her opfordres deltagerne til at donere deres madrester til biogassen.

- Vores initiativ bygger på samme tanke, som de indsamlingskampagner, vi typisk kender fra humanitære formål. Hvis vi kan vænne danskerne til at betragte affaldssortering som en donation til en grønnere fremtid, er vi nået langt, siger Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.

Det indsamlede madaffald fra Folkemødet bliver kørt til et af Nature Energys biogasanlæg, hvor det omdannes til biogas til gasnettet.

Værdien af den biogas, der bliver udvundet af det indsamlede madaffald, vil Nature Energy donere til et godgørende formål. Hvilket er endnu ikke offentliggjort.

Ingen profit – overhovedet
Når Nature Energy donerer værdien af biogassen til et godgørende formål, så er det fordi, der ikke er noget ønske om profit forbundet med aftalen.

- Det drejer sig om at løfte en sag og sætte fokus på, hvad biogas er og hvad det bruges til. Det er jo vanvittigt spændende, hvor meget vi får ind, især fordi det her foregår i det offentlige rum. Det har vi ikke prøvet før. Folk sorterer jo normalt hjemme ved køkkenvasken, siger Rasmus Winther, kommunikationsdirektør hos Nature Energy.

En ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen af de danskere, der i dag sorterer, ved, at deres madaffald bliver omdannet til biogas. Det er dog blot 10 pct., der ved, hvad den biogas rent faktisk bliver brugt til.

Præcis det link håber Nature Energy, at partnerskabet med Folkemødet styrker.

- Hvis danskerne også i fremtiden skal have tillid til, at sorteringen gør en forskel, er det helt afgørende, at flere danskere får mere viden om, hvad biogas er, og hvad det kan bruges til. Jeg tror på, at vi styrker tilliden til sorteringen, hvis flere danskere ved, at deres madrester er med til at begrænse brugen af fossil energi, siger Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.

Borgerne i 31 af landets kommuner sorterer i dag deres organiske affald. Det omdannes til biogas og grøn gødning. Biogassen sendes typisk ud på naturgasnettet og erstatter den fossile naturgas.

Artiklen er en del af temaet Folkemødet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111