23948sdkhjf

Hjort afviser frygt for russisk spionage via gasledning

Det er en bekymring for USA, at Rusland kan spionere gennem det undersøiske gasrørsprojekt Nord Stream 2.

USA frygter, at Rusland kan bruge den kommende gasrørledning Nord Stream 2 til at spionere mod vesten.

Argumentet om spionage via cementrøret på havets bund afviser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu, skriver Jyllands-Posten.

- Det har jeg prøvet at undersøge. Men jeg tror ikke, at det vurderes herhjemme i efterretningskredse som realistisk, at de skulle udbygge rørledningen med det, siger ministeren til avisen.

- Vi ser ikke, at den spionagemæssige vinkel har en rolle, tilføjer Hjort, der torsdag mødes med sine kolleger i Nato.

Dermed affejer han den amerikanske bekymring for spionage, som en repræsentant for det amerikanske udenrigsministerium luftede for et par uger siden.

- Når vi ser på regeringer og selskabers evne til at bruge infrastruktur som et værktøj til at placere ting og teknologier, der kan lytte, følge og overvåge, så er det en bekymring i forhold til lige præcis dette undersøiske rørledningsprojekt i Østersøen, sagde Sandra Oudkirk til flere internationale medier ifølge Jyllands-Posten.

Netop spørgsmålet om trusler er relevant for Danmark, der stadig har mulighed for at afvise Nord Stream 2's ansøgning om at føre rørledningen gennem dansk søterritorie syd for Bornholm.

Det kan regeringen gøre, hvis udenrigsministeren skønner, at den vil svække Danmarks udenrigs-, sikkerheds- eller forsvarspolitiske interesser. Sagen er blevet undersøgt siden januar. Der er endnu ikke truffet en afgørelse.

Gasledningen kan styrke Ruslands indflydelse på Europas energiforsyning, og i lyset af Ruslands ageren de seneste år gør det Nord Stream 2 politisk svær for Danmark.

USA presser på for at få ledningen bremset, mens andre nære allierede som Tyskland ønsker den gennemført.

Direkte adspurgt, om Nato deler USA's spionfrygt, svarer Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg ifølge Jyllands-Posten:

- Som du ved, er der forskellige syn på Nord Stream 2 blandt Natos allierede.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093