23948sdkhjf

Hofor beholder omstridt kontrolfirma på Amagerværket

Danmarks for tiden største byggeplads, Amagerværket i København, vil også i fremtiden blive kontrolleret for social dumping af firmaet Bureau Veritas.

Kontrolfirmaet kritiseres af flere forskere og blev sidste år sat fra bestillingen af Københavns Kommune, som hellere selv ville stå for at undersøge løn- og arbejdsforhold, skriver Fagbladet 3F.

Der har været konstante meldinger om social dumping på udbygningen af Amagerværket, men ledelsen for Hofor, der står for byggeriet, har altså ikke planer om at finde et nyt firma til at kontrollere forholdene.

- Vi har et rigtig fint samarbejde med Bureau Veritas på Amagerværket, og vi har været meget tilfredse. Vi kan ikke genkende kritikken af deres indsats, siger Jane Egebjerg Andersen, forsyningsdirektør for Fjernvarme, Bygas og Kraftvarme hos Hofor, til Fagbladet 3F.

Tidligere i år blokerede hundreder af arbejdere portene til Hofors byggeri ved Amagerværket på grund af gentagne beskyldninger om social dumping.

Her forklarede Hofor over for Fagbladet 3F, at de ikke har registreret nogen brud på overenskomsten.

En forskergruppe fra Aalborg Universitet evaluerede sidste år Bureau Veritas og rettede kritik af effekten og metoderne i kontrolarbejdet. Det fik Københavns Kommune til at droppe dem for i stedet at oprette sit eget kontrolteam.

- Bureau Veritas har foretaget en meget generel og relativ overfladisk kontrol, hvor de spørger virksomhederne ind til, om de overholder reglerne. Københavns Kommune har foretaget en mere fokuseret indsats mod de virksomheder, man mistænker for social dumping, siger Jens Arnholtz, der er lektor ved forskningscentret FAOS på Københavns Universitet.

Københavns Kommunes egen kontrolindsats registrerede i årets tre første måneder 37 procent flere tilfælde af social dumping, end Bureau Veritas i gennemsnit gjorde på tre år – tilmed med det samme årlige budget på fire millioner kroner.

- Jeg kan godt være betænkelig ved, at det er Bureau Veritas, der har kontrolopgaven på landets p.t. største byggeplads, når man ser på kvaliteten af deres arbejde for Københavns Kommune, siger næstformand for 3F Byggegruppen Palle Bisgaard og fortsætter:

- Det er langt mere målrettet at være på pladserne og have en dialog gennem folk, frem for at lave arbejdet bag et skrivebord, som jeg har indtryk af, at man gør hos Bureau Veritas.

Overborgmester Frank Jensen (S) afviser, at København Kommunes nye kontrolteam kan varetage kontrolarbejdet på Hofors byggeplads på Amagerværket.

- Hofor er sin egen juridiske enhed og har flere ejere end Københavns Kommune. Vores indsatsteam er internt og har nok at gøre med at løse opgaver i kommunen.

- Men hvis andre vil lære af vores erfaringer, så stiller vi gerne vores viden til rådighed. Og vi vil gerne opfordre til, at man laver en effektiv kontrol for at undgå social dumping, siger Frank Jensen.

Baggrunden for, at Københavns Kommune i sin tid valgte at lade et eksternt firma varetage kontrollen på kommunens byggepladser, kantiner og andre arbejdspladser, var en stor politisk modstand mod den arbejdsklausul, som kommunen implementerede i 2011. Det forklarer Frank Jensen.

- Der var brug for noget armslængde, derfor valgte vi et eksternt bureau, siger han.

Hos Bureau Veritas ærgrer man sig over, at samarbejdet med Købehavns Kommune sluttede.

Firmaet ville gerne have forsat arbejdet for kommunen,

Det siger Lars Vestergaard, der har titel af business developer hos Bureau Veritas.

- Kommunen ville se, hvad de kunne få for fire millioner. Vi løste nok ikke opgaven, som vi kunne have gjort, men det var på grund af rammerne i kontrakten. Vi ville gerne have været mere ude på arbejdspladserne, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157