AAUs bølgebassin indviet med en flaske tonic-vand
- Hermed erklærer jeg bølgelaboratoriet for åbent.
Sådan sagde Britta Graae fra Det Obelske Familiefond kort inden hun knaldede en flaske Fever Tree tonicvand ind i bassinets kant.
Og det var det så – åbent altså.
Men det har det nu været et stykke tid.
Rent faktisk begyndte Institut for Byggeri og Anlæg på AAU allerede for et år siden at teste i bassinet. Det være sig bølgeenergianlæg, flydende havmøllefundamenter eller hvor hårdt bølgerne slår ind over den nye mole på Hanstholm Havn.
Langt om længe
Byggeriet har været længe undervejs. Britta Graae fortalte at man allerede i efteråret 2015 behandlede ansøgningen fra universitet hos Det Obelske familiefond. Kort før jul i 2015 donerede fonden så 5 millioner kroner til udrustning af det nye bølgebassin og ny bølgerende på AAU.
Forventningen var, at anlægget stod færdigt efter sommer 2016. Den deadline blev siden hen rykket til 2017.
Og nu har man altså foretaget den officielle indvielse.
Udvikler selv
Bølgebassinet er 14,6 x 19,3 meter med et testområde på 13 x 10 meter. Vanddybden er 1,5 meter men med en dybvandsgrav på 6,5 x 2 meter, der gør det muligt at øge vanddyben med seks meter. Bassinet indeholder 400 kubikmeter vand.
Bølgerenden er 22,1 meter lang, 1,5 meter bred og 1,5 meter dyb.
Selve bølgebassinet er udstyret med 30 bølgeinverters, der er udviklet i et samarbejde mellem den spanske udvikler af bølgeenergiudstyr VTI og AAU. Et samarbejde, der strækker sig længere end til bølgebassinet i Aalborg.
- VTI skal levere design og hardware, og vi leverer software og rådgivning til verdens største bølgebassin, der er under konstruktion i Korea, fortalte Jens Peter Kofoed.
Travlhed før indvielse
Bølgebassinet har allerede forud for den officielle indvielse været i gang med forskellige test. Det fortalte sektionsleder af Sektionen for Pålidelighed, Dynamik og Marin Teknik Jens Peter Kofoed.
- Vi har fået en bevilling gennem Marinet2, hvor forskellige bølgeenergiudviklere kan ansøge om at komme og teste her hos os. Der har vi allerede gennemført tre projekter og skal i gang med yderligere to, sagde Jens Peter Kofoed ved indvielsen.
Han fortalte også, at man tidligere på året havde ladet en tro kopi af den nye mole på Hanstholm Havn – bare i størrelsesforholdet 1:45 – banke igennem i bassinet.
Derudover er der både bølgeenergi og flydende havvind på programmet.
- I øjeblikket tester bølge- og vindenergianlægget Floating Power Plant i bassinet. Derudover tester Henrik Stiesdal sit flydende vindkoncept Tetraspar, fortalte Jens Peter Kofoed.
Der er rent faktisk så travlt i bølgelaboratoriet, at man skal hen på den anden side af nytår for at finde en ledig tid.
Bølgebassinet og vippende del af Floating Power Plant:
Den 21,5 meter lange bølgerende:
Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.