23948sdkhjf

Fra prototype til demo-model

Wavepiston arbejder fokuseret på at opstarte demonstrationsprojektet her i 2018

For udvikler Michael Henriksen og bølgeenergianlægget Wavepiston har 2017 stået i prototypens tegn.

Nu håber selskabet på at prototypeprojektet afsluttes i 2018 og 2019 bliver i demonstrationsmodellens tegn.

Prototypeprojektet
Wavepiston har i 2017 haft fokus på at genudlægge prototypen og at starte test-iterationerne på energimodulerne.

- Vi havde en succesfuld udlægning af struktur (forankring og streng, red.) og det første energimodul v1 i maj. Vi kunne se effekterne af øget erfaring og forbedrede procedurer. Vi fik installeret det hele på en dag. Med v1 af energimodulet fik vi igangsat iterationerne med test og forbedringer af energimodulerne. V2 af energimodulet blev installeret i august, og v3 i november, skriver Wavepiston i ledelsesberetningen i årsregnskabet, der i øvrigt viser et lille minus på bundlinjen.

Gennem hele forløbet har Wavepistons mandskab haft fokus på strengen og stormsikringsløsningen. Men i forbindelse med udlægningen af v3 i november fik selskabet installeret sin instrumentering på energimodulerne for at måle på energiproduktionen.

- De eksperimentelle data følger pænt de estimerede data, som vi har fra vores energiværktøj udviklet af DTU. Da energiværktøjet samtidigt viser højere effekt per streng, end vi oprindeligt havde estimeret, er det meget positivt. I resten af projektet vil vi fortsætte med at indsamle eksperimentelle data og sammenligne med de teoretiske beregninger for at sikre overensstemmelse. Herefter vil værktøjet kunne bruges til at beregne forventet energi-output et vilkårligt sted i verden. Det er vigtigt i forhold til beregninger af Wavepistons potentiale, herunder estimat på omkostninger per produceret kWh, skriver Wavepiston.

Udfordringer i 2017
2017 har - som årene før det - været et læringsår for Wavepiston. Men heldigvis betyder de mange udfordringer, at Wavepistons ansatte kontinuerligt forbedrer sig.

I 2017 har de tumlet en del med den kablede instrumenteringsløsning.

- Vi har haft problemer med den kablede instrumenteringsløsning og har derfor forbedret designet, så risikoen for at kablerne går i stykker reduceres. Vi har derudover udviklet stand-alone databokse, der er uafhængige af kabler, oplyser Michael Henriksen. 

Ulempen med stand-alone databoksene er dog, at Wavepiston ikke kan følge data løbende.

Derudover har der siden installationen af to energimoduler v3 i november været begrænset tilgængelighed på grund af store bølger, og det lykkedes først at få hentet modulerne ind igen medio marts.

Økonomi & midler
Selskabet er i 2017 lykkedes med at hente støttemidler hjem fra både Innobooster og Eurostars.

Innobooster-projektet er et intensivt forløb i 2018, hvor Wavepiston involverer en ekstern videnleverandør til at gennemgå stormsikringen af energimodulet og komme med alternative forslag.

Eurostars spænder over 2018 og 2019 med fokus på ”Load Control”, det vil sige en forbedret løsning til at kontrollere kræfterne på energimodulerne for at sikre større holdbarhed, herunder en forbedret stormsikringsløsning, samt test heraf.

Resultatet for 2017 er som ventet for Wavepiston – Bruttofortjenesten er næsten på samme niveau som året før på 1.186.519 kr., mens bundlinjen har taget et lille dyk fra 279.946 kroner til -232.366 kr.

Demonstrationsfasen og 2018
I 2018 har Wavepiston mange ting på to-do-listen.

De skal have installeret energimodulerne i version 3.1; stormsikringsløsningen skal opgraderes og holdbarheden af energimodulerne skal øges. 

Dernæst skal prototypeprojektet afsluttes med installeringen af energimodulerne v4 henover sommeren og efteråret samt indhentning af tilstrækkeligt med data til at verificere den forventede energiproduktion og holdbarhed.

Og så kommer næste skridt. Demonstrationsfasen.

- Vi er startet med forberedelserne til demonstrationsprojektet, hvor vi skal installere et fuldskala demonstrationssystem og forberede os til kommercialisering. Udover undersøgelser af mulige lokationer og samarbejdspartnere skal der indhentes støttemidler, oplyser Michael Henriksen, der trods udfordringer - både maskinelle og økonomiske - og en noget langstrakt projektplan ikke lader sig slå ud.

- Tingene tager bare længere tid end planlagt, men erfaringer og de indsamlede data forstærker troen på, at vi har gang i det rigtige, siger han.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094