Millionbevilling skal skabe grønt eksporteventyr
Udvikling af en ny teknologi, som kan forbedre både vindmøller, højtalere og bølgekraftanlæg, skal sikre danske produktionsjobs og eksport. Markedspotentialet anslås af være 200 milliarder.
Projektet skal danne grundlag for nye produktionsjobs og et grønt væksteventyr ved at skabe en helt ny teknologisk platform, og dermed give danske virksomheder et forspring på et marked.
Markedspotentialet for polymér-produkter anslås at være på 200 mia. kr., mere end dobbelt så meget som Danmark årligt sælger til den største eksportpartner Tyskland.
Teknologi kan hurtigt omsættes til konkrete produkter
Polymér-teknologien er stadig i udviklingsfasen, men bevillingen gør det muligt at fremskynde kommercialiseringen:
- Der ligger fortsat masser af forskning og arbejde i at gøre PolyPower kommercielt flyvefærdig. Med konsortiet i ryggen og den økonomiske støtte fra Højteknologifonden får vi hurtigere omsat teknologien til konkrete produkter og dermed til fremtidige vækstmuligheder, fortæller adm. direktør i Danfoss PolyPower, Michael Hamann.
Bevillingen fra Højteknologifonden er samtidig med til at styrke universiteternes rolle i udviklingen af bæredygtige alternativer til det fossile samfund. For eksempel inden for vind og bølgekraft.
Midlerne er øremærket 4 projekter
Bevillingen fra Højteknologifonden går til teknologiudvikling i 4 konkrete felter:
- Mere energieffektive vindmøllevinger, hvor møllevingerne selv kan tilpasse sig vindforholdene og dermed optimere strømproduktionen.
- Helt ny type ultraflad højtaler med en tiendedel tykkelse af i dag.
- Ultrakompakte og energieffektive ventiler.
- Nye og bedre bølgekraftanlæg med brug af kunstige ”muskler”, som kan hive endnu mere energi ud af havet, end de nuværende løsninger giver mulighed for.