A.P. Møller spår lys fremtid for geotermi
Geotermi har som en vedvarende og forsyningssikker energikilde potentiale til at dække 30% af det danske fjernvarmebehov, hvilket svarer til varmeforbruget i 500.000 husstande. Det er en af konklusionerne fra A.P. Møller Holding, der undersøger mulighederne for at introducere geotermi i større skala i Danmark.
- Vi tror på, at geotermi kan blive for varme, hvad vind har været for el i den grønne omstilling. For forbrugerne betyder geotermi grøn varme i radiatorerne, ligesom vinden i dag giver os grøn el i stikkontakterne. For samfundet betyder geotermi, at en stor ressource af vedvarende energi sættes i spil, så vi over tid kan udfase kul fra varmeforsyningen. Geotermi kan levere varmeenergi fra jordens undergrund hver dag, døgnet rundt, året rundt, uanset om vinden blæser eller solen skinner, fortæller Samir Abboud, der er ansvarlig for geotermi i A.P. Møller Holding, og fortsætter:
- Geotermi kan spille en central rolle i Danmark. Der er endnu ingen garantier for, at det lykkes, men potentialet er så interessant for Danmarks omstilling til vedvarende energi, at vi skylder at prøve.
A.P. Møller Holding har arbejdet med geotermi siden begyndelsen af 2017. Der findes allerede i dag tre mindre geotermianlæg i Danmark, men A.P. Møller Holdings model adskiller sig fra de eksisterende på en række områder.
- Først og fremmest vil vi drive geotermi i stor skala, så vi får omkostningerne ned og kan tilbyde fjernvarmeselskaberne og forbrugerne geotermisk varme til konkurrencedygtige priser. Derudover kan vi se, at tværgående kompetencer er afgørende for succes ved store komplekse og kapitalintensive undergrundsprojekter. De kompetencer har vi opbygget igennem en årrække i hele verden, siger Samir Abboud.
A.P. Møller Holdings forretningsmodel betyder, at det er A.P. Møller Holding, der tager ansvaret for efterforskning, etablering af anlæg og drift. Skulle alt ikke gå som forventet, ender regningen ikke hos forbrugerne.
- Det er afgørende, at de, der har kompetencerne, også bærer ansvaret. Vores model er egentlig simpel; vi leverer varmt vand til fjernvarmeselskaberne, som distribuerer det til forbrugerne. Så gør alle parter det, de er bedst til, forklarer Samir Abboud.
A.P. Møller Holding har indgået et strategisk partnerskab med Danfoss, der er eksperter i fjernvarmesystemer, med henblik på at få den mest optimale udnyttelse af geotermi:
- Vi er meget begejstrede for partnerskabet med A.P. Møller Holding og perspektiverne i at forfølge muligheden for at udnytte det store potentiale inden for geotermisk energi og derigennem sikre bæredygtig fjernvarme. Ifølge en ny undersøgelse fra Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi, IRENA, er geotermisk varme en af de mest omkostningseffektive veje til at reducere CO2-udledninger, siger Lars Tveen, direktør for Danfoss Heating Segment.