Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer
Tilbagebetalingstiden for investeringer i varmepumper for fjernvarmeselskaber gennemsnitligt 6 år. Det har Siemens i samarbejde med Intelligent Energi og Grøn Energi regnet sig frem til i en ny rapport. Tilbagebetalingstiden afhænger både af størrelsen på varmepumpen og typen af varmekilden.
Det skriver Dansk Fjernvarme på sin hjemmeside
Ifølge Siemens og rapporten bliver spørgsmålet om kølemidler ofte fejlagtigt brugt som forklaring på, hvorfor varmepumper ikke kan bruges i Danmark, ligesom de har kunnet i Sverige. Men der findes ifølge Siemens et kølemiddel, der er både tilladt og kommercielt tilgængeligt. Der er med andre ord ikke tekniske barrierer for at installere store varmepumper - også i de store byer.
- Det der står i vejen for, at vi kan elektrificere store dele af fjernvarmen, også i de store byer, er et forældet kraftvarmekrav, der tvinger selskaberne til både at producere el og varme. Det er ærgerligt, for det hindrer en fortsat fornuftig og billig omstilling af fjernvarmen i de store byer, lyder det fra Rune Moesgaard, der er politisk chef i fjernvarmeselskabernes brancheforening, Dansk Fjernvarme.
Hos både Din Forsyning i Esbjerg og Varde og hos Aalborg Forsyning i Aalborg, lyder det, at varmepumper sammen med en række andre vedvarende energiteknologier kan være et fint og billigere alternativ til et stort biomassefyret værk.
- For de selskaber, der står overfor at skulle ud og investere i en ny løsning, der kan erstatte den kulfyrede el- og varmeproduktion, de har i dag, kan varmepumper været en god løsning. Her vil det give mening at lempe på kraftvarmekravet og give selskaberne den fornødne frihed til selv at indrette deres varmeforsyning på den mest omkostningseffektive måde til gavn for deres kunder, lyder det fra Rune Moesgaard, der fortsætter:
- Derfor foreslår vi, at man tager tilløb til at give selskaberne frihed hurtigst muligt. I stedet for at vente til 2030 med at lempe kraftvarmekravet, sådan som regeringen foreslår. Det er vejen til at sikre kunderne i de store byer billigere og mere grøn varme, hvilket er helt i tråd med det regeringen og et bredt flertal i Folketinget har som mål.