23948sdkhjf

Aalborg: Dispensation er minimum

Kraftvarmebindingen spænder ben for 100-200 MW stor eldreven varmepumpe

I Aalborg vil de gerne udfase deres kulfyrede kraftvarmeværk på 500 MW. Kommunen har en plan om, at Nordjyllandsværket er helt udfaset i 2028.

Som en del af erstatningen kan vicedirektør i Aalborg Energikoncern Jesper Høstgaard-Jensen godt forestille sig en 100-200 MW stor eldreven varmepumpe.

Det skriver Dansk Fjernvarme

- Vi har en infrastruktur med en stor havn, hvor det kan være attraktivt at udnytte havvandet til en stor eldrevet varmepumpe, siger han og fortsætter:

- Når vi ser fremad, skal en stor del af vores fremtidige varmeproduktion komme fra el. Og som vi ser det, er der næsten kun varmepumper, der kan opfylde vores behov.

Det kan bare ikke lade sig gøre lige nu, da Aalborg Forsyning ligger under kraftvarmebindingen. Udfaser man et kraftvarmeværk, skal man opføre noget, der kan erstatte den kraft-kapacitet, de nedlægger. Skal man i Aalborg lige nu omstille fra kul, skal et nyt kraftvarmeværk derfor fyre med biomasse eller gas.

Og derfor ønsker Jesper Høstgaard-Jensen et opgør med kraftvarmekravet:

- Når vi laver så langsigtet en investering, har vi brug for at kunne producere varme uden samtidig at skulle producere el. I dag kræver det en dispensation for at kunne få lov til det, som jeg forstår det, siger han og oplyser, at Aalborg Energikoncern ikke har set på biomasse, da man hellere vil gå andre veje – som for eksempel geotermi.

Varme i undergrunden
Vicedirektøren glæder sig over, at AP Møller Holding netop har udpeget Aalborg som det første sted for en prøveboring for selskabets milliard-store satsning på at hente varme i den danske undergrund.

- Geotermi kan godt være et område, der har stort potentiale i Aalborg. Så vi ser geotermi og store varmepumper, som de store løsninger i Aalborg, siger han.

Jesper Høstgaard-Jensen håber, den kommende energiaftale vil fjerne de barrierer, der er for Aalborg Forsynings planer.

- Hvis det hele det flasker sig, og elvarmeafgiften reduceres til det niveau eller lavere, som der er foreslået i diverse udspil, så tror jeg, vi kan tilbyde en grøn vedvarende teknologi, som kan levere nogle fjernvarmepriser, som vore kunder kan leve med i Aalborg. Det er i hvert fald målet: varmeprisen i Aalborg skal ikke stige, kommer det fra Jesper Høstgaard-Jensen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.407