Det mener de om energi-aftalen: Middelmådig, elektrisk og bemærkelsesværdig
Et enigt Folketinget har sikret en bred og ambitiøs energiaftale, der bringer Danmark ind i gruppen af lande, som nu har plan for udbygning med grøn energi frem mod 2030.
Alle i den danske energisektor har en holdning til aftalen. Ikke alle er lige begejstrede.
Energy Supply har samlet en række reaktioner på aftalen.
Brintbranchen
- Det er meget positivt og rigtigt vigtigt at forligspartierne fortsætter udbygningen af vindkraft – bl.a. med nye havvindmølleparker. Og det er meget glædeligt at hele Folketinget står bag. Men hvis vi skal kunne lagre alt den el de nye møller kommer til at producere – og også gerne flytte en del af den grønne el over i transportsektoren – så er der behov for, en ambitiøs plan for energilagring og konvertering. Det afventer i første omgang der varslede gasstrategi, og her er oplægget i forligsteksten meget positivt. Men der udestår en del arbejde for at sikre den bedst mulige energilagring i den proces, der nu går i gang, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen
Danmarks Vindmølleforening
- Det danske Folketing blev i dag enig om et mål på godt 55 pct. vedvarende energi og 100 pct. vedvarende elektricitet i 2030. Det er en bemærkelsesværdig bedrift. Folketinget fortjener ros for et enstemmigt og flot kompromis. Med aftalen undgår den danske energisektor at blive taget gidsel i en kommende valgkamp og Folketingets energipolitikere kan derfor tage på ferie med god samvittighed, siger Christian Kjær, direktør i Danmarks Vindmølleforening
Tekniq
- Det er et løft i forhold til regeringens oprindelige udspil. Men der er fortsat tale om en nedprioritering af energispareindsatsen i Danmark, og det beklager vi, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq Installationsbranchen.
Grøn Gas Danmark
- Biogas er ikke bare et stort aktiv, fordi det fortrænger fossil naturgas i energisystemet. Det er også en gave i forhold til landbrugets klimaudfordringer, at vi kan opsamle og bruge metanen fra gylle som biogas. Ellers ville den stige til vejrs som en kraftig drivhusgas. Denne dobbelte klimafordel glemmes ofte i regnestykket og diskussionen af støtten til vedvarende energi, siger Susanne Juhl, adm. direktør i HMN Naturgas på vegne af Grøn Gas Danmark.
Foreningen Biogasbranchen
- Det er meget positivt, at et samlet Folketing lægger op til en fortsat biogasudbygning og dermed anerkender biogassens markante bidrag til at indfri Danmarks klimaforpligtigelser, målsætninger om genanvendelse i den cirkulære bioøkonomi og gødningsforsyning til øget økologisk produktion samt beskyttelse af vandmiljøet, siger Henrik Høegh, formand for Foreningen Biogasbranchen.
Dansk Fjernvarme
- Jeg er glad for, at politikerne har lyttet til vores ønske om at reducere elvarmeafgiften og ophæve brændselsbinding og kraftvarmekrav for en del af selskaberne. Det åbner for investeringer i eldrevne varmepumper, der skal sikre, at de blandt andet kan udnytte den stigende mængde overskudsvarme, siger Kim Mortensen, direktør i fjernvarmeselskabernes brancheforening, Dansk Fjernvarme.
Greenpeace
- På trods af at klimaambitionerne er rykket et par nøk i vejret i forhold til regeringens oprindelige udspil, så er vi stadig endt med en skuffende blød mellemvare, der måske ikke sætter den grønne omstilling direkte i stå, men til gengæld heller ikke bidrager seriøst til at løse den klimakrise, som banker på døren udenfor de politiske forhandlingslokaler. Efter næste valg må det være en bunden opgave at opgradere aftalen fra middelmådighed til reelt klimalederskab, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace
Dansk Energi
– Fremtiden er elektrisk. Med energiaftalen tænder politikerne for et grønnere forbrug, hvor danskerne får meget mere grøn strøm i kontakten, og som et nybrud bliver det billigere. Aftalen viser resten af verden, hvem der er verdensmester i både at lave grøn strøm og bruge den effektivt til gavn for klima og økonomi, siger Lars Aagaard, adm. direktør for Dansk Energi.
Nature Energy
- Energiforliget viser med al tydelighed, at grøn omstilling kræver en bred vifte af initiativer. En vindmølle kan ikke reducere udledningen af metan – det kan biogas. Med investeringerne i biogas sender forligspartierne samtidigt et stærkt og vigtigt signal om, at biogas også fremadrettet er afgørende for, at Danmarks bliver en grøn vindernation. Biogassen kan blive Danmarks næste grønne eksportsucces, og dagens forlig giver os et godt udgangspunkt for at gøre det til virkelighed, siger Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.
Dansk Byggeri
- Det er rigtig godt, at det er lykkes politikerne at indgå et bredt forlig. Vi savner dog en større balance mellem indsatsen for vedvarende energi og indsatsen for energibesparelser. Der er store potentialer for energibesparelser i bygninger og erhverv, og området skal prioriteres for alvor, ellers risikerer vi at gøre den grønne omstilling dyrere, end den behøver at være, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
Vindmølleindustrien
- Aftalen sætter en tyk streg under, at vi i Danmark sætter barren højt og prioriterer en ambitiøs energipolitik på tværs af Folketinget. Det er meget positivt at aftalen sikrer, at der nu er enighed om etablering af tre store havvindmølleparker frem mod 2030 og at man vil understøtte en fortsat udbygning med landvind. Det er afgørende for den grønne omstilling og Danmarks styrkeposition på vindområdet med de dertilhørende 33.000 arbejdspladser og milliarder i eksportindtægter, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.
Bygherreforeningen
- Men selvom man kan glæde sig over forbedringer i forhold til udgangspunktet, må vi samtidig konstatere, at aftalen samlet repræsenterer en svækkelse af energieffektiviseringsindsatsen i forhold til, hvad vi har i dag. Selvom vi tror på, at man kan bruge midlerne mere effektivt, er det paradoksalt med en reduktion af indsatsen i betragtning af, at de nyeste analyser viser, at vi som samfund bør foretage et regulært gearskifte og mere end fordoble omfanget af renoveringer af den eksisterende bygningsmasse, hvis ikke omstillingen skal blive unødigt dyr. Med en svækket indsats for energieffektiviseringer risikerer vi at gå glip at betydelige samfundsmæssige gevinster, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen
Synergi
- Vi er glade for, at samtlige politiske partier står bag energiaftalen. Det sender et signal om vigtigheden af den grønne omstilling. Det er positivt, at parterne i aftalen forbinder EU's mål for energieffektivitet på 32,5 % med den danske indsats. Desværre indeholder energiaftalen ikke et dansk mål for energieffektivitet, som tidligere aftaler. Det gør det svært at vurdere, om vi får mest muligt grøn omstilling for pengene," siger Christian Jølck, bestyrelsesformand for Synergi
Dansk Affaldsforening
- Det er positivt, at der ikke laves huller i det vidtforgrenede fjernvarmenet. Et sammenhængende net giver bedre mulighed for at effektiv udbygning og afsætning af grøn varme. Det er særlig vigtigt for affaldsenergien, der effektivt udnytter det affald, der ikke kan genanvendes, til varme og el, der erstatter fossile brændsler, siger Jacob Hartig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.
SMVDanmark
- Der er så mange lavt hængende frugter, når vi taler energiforbedringer i bygninger, og energibesparelser har typisk værdi i rigtig mange år frem. Man kan med andre ord stort set ikke få et højere afkast af en investering, end når man investerer i at energieffektivisere boliger eller andre bygninger. I SMVdanmark er vi derfor særligt glade for, at den brede politiske aftale også inddrager energibesparelser i bygninger med 200 mio. kr. om året, som regeringen i sit eget udspil til en energiaftale helt havde udeladt, siger energipolitisk konsulent Henrik Lilja fra SMVdanmark.
Det inderholder aftalen
|