23948sdkhjf

Energiselskaber betaler millionbøde efter uoplyst fusion

Tilbage i 2012 overtog de to energiselskaber SEAS-NVE og Syd Energi (SE) ladestanderleverandøren ChoosEV (det senere Clever). Dengang undlod man at anmelde overtagelsen til konkurrencemyndighederne.

Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Seas-NVE og SE har nu hver betalt en bøde på 4 millioner kroner for ikke at have anmeldt fusionen, der var omfattet af reglerne om fusionskontrol.

- Der var tale om en fusion og derfor skulle de to energiselskaber have anmeldt deres fælles overtagelse af et tredje selskab i 2012. Det er afgørende for en effektiv fusionskontrol, at vi får mulighed for at kontrollere større fusioner, før de gennemføres. Når en fusion ikke anmeldes, som den skal, er det alvorligt, fordi både erhvervsliv og forbrugere kan lide skade, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald.

Bøderne på fire millioner kroner betaler de for forsætligt eller groft uagtsomt at have:

  • undladt at anmelde en anmeldelsespligtig fusion
  • gennemført fusionen før myndighedernes godkendelse i sommeren 2017.

Bødernes størrelse tager hensyn til overtrædelsens grovhed, varighed og energiselskabernes omsætning. Det har været en formildende omstændighed, at de to energiselskaber selv henvendte sig til myndighederne i februar 2017 og erkendte overtrædelsen.

Efter forudgående drøftelser modtog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en forenklet anmeldelse af fusionen den 14. august 2017, og fusionen blev godkendt uden indgreb den 23. august 2017.

Beklager fejlen
Seas-NVE beklager fejlen, som ifølge selskabet skyldes en ekstern rådgiver.

Det siger stabsdirektør i Seas-NVE Jesper Lange til Ritzau.

- Vi benyttede en ekstern juridisk rådgiver i forbindelse med både etablering og ændringer i ejerforholdet af Clever i 2012.

- Denne rådgiver har påtaget sig det fulde ansvar for fejlen og afholder derfor alle omkostninger i forbindelse med sagen, siger han i en skriftlig kommentar.

Syd Energi har siden solgt hele sin ejerandel i Clever.

Dansk Fusionskontrol
  • En fusion skal anmeldes til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvis virksomhederne tilsammen har en årlig omsætning i Danmark på mindst 900 mio. kr., og mindst to af dem hver især har en årlig omsætning i Danmark på mindst 100 mio. kr.
  • Det er en fusion, når flere virksomheder slår sig samme, eller hvis én eller flere virksomheder får kontrol over hele eller dele af en anden virksomhed.
  • Ifølge konkurrenceloven skal en fusion, der ikke hæmmer den effektive konkurrence betydeligt, godkendes. Omvendt skal fusioner, som hæmmer den effektive konkurrence betydeligt, forbydes.
  • Fusionskontrollen kan være omfattende. Det skal stå helt klart, hvilke markeder fusionen kan påvirke, og hvordan markederne præcist er defineret både i forhold til produkter/ydelser og geografi. Det kan være nødvendigt med en markedsundersøgelse, og ofte skal der gennemføres større økonomiske analyser af forskellige scenarier.
  • Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har 25 dage til at behandle en fusion, hvis den er uproblematisk, og yderligere 90 dage, hvis den er kompliceret. Fristerne kan forlænges, hvis parterne for eksempel afgiver tilsagn. Uret tikker fra det øjeblik, parterne har indsendt en fuldstændig anmeldelse, og fusionsgebyret er betalt.
  • Hvis en fusion ikke umiddelbart kan godkendes, kan den muligvis godkendes med tilsagn. Tilsagn er forslag om ændring af den anmeldte fusion, som parterne selv formulerer og forpligter sig til. For eksempel kan de give tilsagn om at frasælge et forretningsområde i forbindelse med fusionen.
    Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093