Ud med halm og ind med oliven
Det er blot to år siden, at politiker Søren Gade kunne dreje på hanen og dermed indvie biogasanlægget GrønGas Vraa, der er blevet til i et samarbejde mellem energiselskabet E.On og landmand Jens Peter Lunden.
Kedlen på anlægget er leveret af Justsen Energiteknik og helt gearet til - i forbindelse med biogasproduktionen - at afbrænde 12-15.000 tons halm om året.
Men grundet en dårlig høst i 2017 – som følge af regn – og en forventelig dårlig høst i 2018 – på grund af sol – kan GrønGas Vraas 13 faste halmleverandører ikke levere det forventede.
Derfor har direktør for GrønGas Vraa Jens Peter Lunden løst halmleverandørerne fra deres kontrakter i 2018 og istedet kastet sig over et ganske andet brændsel, nemlig oliven.
Eller rettere: Resterne fra oliven, tørret og presset til piller.
Kræver ombygning
Det var Justsen Energiteknik, der leverede kedlen i 2016, og det er da også dem, der står for ombygningen til oliven.
Peter Larsen fra Justsen Energiteknik fortæller, at man ikke er helt i hus med ombygningen endnu.
- Vi er ved at have styr på det. Det er jo ikke en kæmpe ombygning, men vi har etableret et ekstra stokersystem og en ny indfødning, der kan klare brændsel i fast form, fortæller han til Energy Supply.
Derudover har Justsen Energiteknik installeret ekstra kakler i kedlen for at holde emissionerne med det nye brændsel nede.
- Oliven er et problematisk brændsel. Det er svært antændeligt, danner nemt slagger på risten, og det kan blive en mulighed, at vi skal køle ekstra på forbrændingsluften. Og så sørger vi for med kaklerne at holde temperaturen oppe i kedlen, forklarer Peter Larsen, der dog understreger, at selv om oliven er problematisk, så kan det snildt lade sig gøre at anvende det netop som brændsel.
Ombygningen af kedlen løber op i 7-800.000 kroner, vurderer Peter Larsen. Men så kan kedlen også fremover tage alle typer af fastbrændsler – og samtidig tunes ind på halm igen, når engang høsten giver nok til, at halmleverandørerne kan genoptage deres forpligtelser.