23948sdkhjf

Tynd halmhøst kan koste forbrugerne dyrt

Fjernvarmeregningen kan blive betydelig større, når fyringssæsonen starter.

Det kan blive en dyr fornøjelse for østjyderne, at den knastørre sommer gør halmhøsten usædvanlig mager i år.

Den tynde halmhøst kommer således til at betyde, at fjernvarmeforbrugerne formentlig får en større varmeregning, når fyringssæsonen kommer senere på året, skriver TV2 Østjylland.

De varmeværker, der bruger halm som fyring, er nemlig i en kattepine. De lokale landmænd kan ikke levere den nødvendige mængde halm, og derfor må fjernvarmeværket blandt andet kigge efter landmænd fra andre dele af landet.

Jan Helbo, der er formand for Ryomgård Fjernvarmeværk, har placeret ordrer hos landmænd i Sønderjylland, Slagelse og København. Men det er en del dyrere, fordi der ikke er nogen faste aftaler, og transporten er også en del længere. Den anden løsning, som Jan Helbo har været nødsaget til at vælge, er at bygge et nyt varmeværk.

- Det nye varmeværk skal brænde materialer, der ligner halmen. Det vil sige kakaoskaller og flis. Vi kan se, det er nødvendigt, for det er jo ikke sikkert, at det er sidste gang, vi oplever en lignende situation. Sidste gang var halmen for våd, og nu er den for tør, siger Jan Helbo til TV2 Østjylland.

Hvis det slet ikke er muligt for varmeværkerne at fyre halm, så er det nødvendigt at afbrænde olie, og det er det værste, der kan ske, mener Jan Helbo.

Olie er seks gange så dyrt som halm, og det betyder, at forbrugerne af fjernvarmen får en større regning. Naturen skal også betale for den forurening, der bliver udledt.

Tabet i halmproduktionen vurderes til at være omkring 30-40 procent. Danske Halmleverandørers bestyrelse opfordrer på det kraftigste alle landmænd til ikke at snitte deres halm i dette høstår.

Ifølge Djursland Landboforening ser det ud til, at halm også bliver en mangelvare i fremtiden. Opkøberne af halm er allerede begyndt at overbyde hinanden, når de forhandler om køb af halm til den kommende fyringssæson, lyder det fra Djursland Landboforening.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072